Bulvár

2016.07.23. 16:20

Akik még a sárlavinát is végignevették

Miért megy valaki zarándoklatra? Egyszerűen csak elege lesz mindenből? Kihívást keres? Vagy valami ennél is magasabbrendűt? Egy fiatal fehérvári nő nemrég a szalvatoriánusokkal indult zarándokolni, elmesélte, milyen volt.

Kocsis Noémi

Nem kell mindig el Camino. Ám aki megtapasztalta, mit ér néhány napos lecsendesedés, elmélyülés, hogy tud ennyi, egy kitűzött célért befektetett idő is megváltoztatni bennünket, az örök élményként tekint rá vissza. Így érez a fiatal fehérvári közgazdász, Sulán Angéla is, akit arról kérdeztünk, ő miért ment el egy lengyelországi zarándoklatra pár napja? Miért pakolt a hátizsákjába mindent, a kulacstól a matracon át a bicskáig, hogy közösen járjon be egy utat másokkal, akiket nem is ismer?

Stary Saczban, Szent Kinga ereklyéi közelében pihen a magyar–lengyel–cseh zarándokcsoport. Az út Hidasnémetitől a krakkói Isteni Irgalmasság Bazilikájáig tartott
Fotó: facebook

- Hogy miért zarándokol valaki manapság? Hogy hitében erősödjön. Közösségben legyen és eljusson Isten megtapasztalására. Van, aki azért választja ezt az egy hét imádságos együttlétet, hogy kérést intézzen az Úr felé és kegyelmekben részesüljön. Van, aki ismerős gyógyulásáért imádkozik vagy gyerekáldásért, mások szeretteik megtéréséért. És sokan talán azért, hogy kiszakadva a hétköznapok gondjaiból, elcsendesedhessen, összpontosíthassa figyelmét olyan dolgokra - lelki dolgokra -, amikkel nincs ideje foglalkozni. Visszatérve új szemmel láthatom dolgaimat, tisztul a kép magam és környezetem jövőjéről - mesélt az okokról.

Igaz, Angéla csak 258 km-t gyalogolt 9 nap alatt a lengyel szalvatoriánusok szervezte zarándoklaton, de közben remek embereket ismerhetett meg.

A túrázás is hobbija

- A 80 fős zarándokcsapatból ötvenen magyarok voltunk. Ott találkoztam Jánossal, aki mindenféle növényt ismert, most láttam először szójababot, száraz repcét, virágzó kölest. Kálmán pedig az üszökgombák kutatója volt egész életében és hihetetlen élményeket élt át, ahogy átutazta a világot egy-egy újabb példányért.

Az út csak egy volt a jó dolgok közül, az élményeket főleg az emberek adták, akikkel közben összetalálkoztak.

Hőség és sárlavina sem rettentette vissza a fiatal fehérvári zarándoknőt

- Mindenhol vártak bennünket mindenféle földi jóval, és meglepett, mennyire szeretik a zarándokokat arrafelé. És a magyarokat. Voltam jeges esőben, majd sárlavinában, ezeket én máskor biztosan egy szobába húzódva élném át, most meg végignevettük, így lett igazi élmény belőle. Barátságos, figyelmes és türelmes társaságba csöppentem, ami szerintem nagyon ritka a mai rohanó világban, és én is kicsit visszavettem a most azonnal akarok mindent -ből.

Angéla a hétköznapokban a magyar vasúttársaság gazdasági koordinátora, pénz-ügyeket bonyolít. Munkája mellett van módja kedvezményesen vonaton egész Európát bejárni - az biztos, hogy innentől a zarándoklást is az élete részévé teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!