Bulvár

2016.04.29. 12:05

Az évszázad kacsacsalád mentése Székesfehérváron!

Székesfehérvár - Csodás mentést hajtott végre pénteken reggel a Ligetsori óvoda és a fehérvári Vadmadárkórház: a vidámparki tó kikotort medre mentén vizet kereső kacsacsaládnak segítettek átjutni a vízzel teli szomszédos tóhoz. Viszontagságos történet következik

S. Töttő Rita

Pénteken reggel érkezett a bejelentés a székesfehérvári Vadmadárkórházba a Ligetsori óvoda aggódó dolgozóitól, hogy a vidámparki tónál egy tőkésréce tojó szaladgál frissen kikelt fiókáival. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője és munkatársai azonnal a helyszínre siettek, ahol szomorú látvány fogadta őket: a leeresztett tó iszapos medrében kereste a menekülés útját a kis család.

A kacsacsalád megmentői végigfotózták a mama és kicsinyei útját új otthonukig (Fotók: Berkényi Tamás)

Berkényi Tamás elmesélte a feol.hu-nak a nem mindennapi kacsacsalád-mentés történetét:

- A madár a megmaradt nádas közé rakott fészkében keltette ki fiókáit, és ahogy ösztöne diktálta, a piciket vízre szerette volna vezetni. A tó vize azonban nem volt sehol. Az anyamadár ezért a közeli másik tó felé indult a kicsikkel, de a ligetsori óvoda kerítése, annak 40 centis betonalapja legyőzhetetlen akadályt jelentett a kiskacsáknak. Anyjuk fel-felugrott a kerítésre, de a picik nem tudták követni, ezért először rémülten lapultak a kerítésnek, majd szaladgáltak az arra járó gyalogosok és biciklisek között, végül visszamenekültek az üres mederbe, a nádasban megbúvó rejtekhelyükre – mesélte a Vadmadárkórház vezetője, aki munkatársaival azonnal felmérte a megoldási lehetőségeket: a madarak befogása és átszállítása nem tűnt járható útnak.

A süppedő iszapban a nádas között menekülő madarak befogásának kicsi esélye volt, ezért inkább egy, a kerítésen átvezető, a fiókák átkelését segítő rámpa megépítését kezdték szervezni éppen, amikor váratlanul megint előjöttek a kacsák, és a tojó ismét megpróbálta a kerítésen átcsalogatni a fiókáit, sikertelenül.  Azonban amikor az anyjuk az óvoda udvarába ugrott, a kórház munkatársa egy gyors mozdulattal elkapta a kicsiket, átemelte őket a kerítésen, akik boldogan rohantak a mamájuk után. A túloldalon megismétlődött a már bevált mentési technika, utána azonban még egy forgalmas út állta a kis csapat útját. Az autók leállítása után végül a kis madarak anyjuk vezetésével átkeltek a zebrán és épségben elérték a másik, vízzel teli tavat, ami mostantól már az ő otthonuk is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!