Bulvár

2017.08.04. 10:00

Képeslap a legkeresettebb bűnözőknek: "Gulyáslevest készítettünk neked! Gyere vissza! Üdvözlettel: a rendőrség"

Képeslapon üdvözölné Európa legkeresettebb bűnözőit az uniós rendőri együttműködést koordináló szervezet, az Europol nyári kampányában, de nem ismeri a pontos címüket, ezért a lakosság segítségét kéri tartózkodási helyük megállapításához. Mivel a nyaralási szezonban valószínűleg a körözöttek is üdülőhelyeken húzzák meg magukat, az Europol különösen számít a vakációzók információira.

Az üdvözlőlapos akció oldalán (eumostwanted.eu/summercampaign) országonként egy-egy képeslapot, összesen 21-et tettek közzé. A magyar bűnözők kézre kerítését célzó felhívás képeslapján - amelyet az egyik legkeresettebb magyarnak, Kosztadinvoszki Viktor Milósnak címeztek -, ez szerepel: "Kedves Viktor, tudjuk, hogy szereted a csípős ételeket, ezért egy speciális gulyáslevest készítettünk neked! Gyere vissza! Üdvözlettel: a rendőrség".

Az akció oldalán az Europol körözési listáján jelenleg 36 személy, köztük három magyar állampolgár és egy-egy magyar származású osztrák, illetve szlovák állampolgár szerepel.

A felsorolásban szereplő magyarok között van Kosztadinvoszki Viktor Miklós, akit kábítószerrel való visszaélés bűntette miatt keres a rendőrség, Plank Zoltán, akit szándékos emberöléssel, súlyos testi sértéssel, szervezett lopással és fegyveres rablással vádolnak, valamint Bánáti Attila, aki ellen kábítószerek és pszichotróp anyagok tiltott kereskedelme miatt adtak ki európai elfogatóparancsot.

A honlapon szerepel még - mint Ausztria legkeresettebb bűnözője - a magyarul beszélő, de osztrák állampolgárságú Foco Tibor, akit szándékos emberöléssel és súlyos testi sértéssel vádolnak, továbbá, a honlap tanúsága szerint ugyancsak magyarul beszélő, de szlovák állampolgár Szűcs Henrik, akit bűnszervezetben elkövetett zsarolás és védelmi pénz szedése miatt köröznek a hatóságok.

A tavaly keresett két magyar bűnöző - Varjú Tibor, a Koszi klán utolsó szökésben lévő tagja és Farkas Róbert, aki a gyanú szerint tagja volt a 2000-es évek eleji zálogházi fegyveres rablássorozatot elkövető bandának - már nem szerepel a listán.

Az Europol tavaly indított új weboldalt a legkeresettebb bűnözők felderítésére. Az akkor 45 nevet tartalmazó lista idén 36-ra szűkült.

A tizenkilenc nyelven elérhető honlapon (www.eumostwanted.eu) részletes leírással és fényképpel mutatják be azokat a szökésben lévő bűnözőket, akiket a leginkább szeretnének kézre keríteni. A honlapon lehetőség van akár név nélkül információt szolgáltatni az elkövetőkről.

A szervezet adatai szerint a körözési honlap 2016 januári elindítása óta 36 személyt sikerült elfogni, közülük legalább 11-et közvetlenül a honlapon közzétett információknak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!