Bulvár

2017.02.24. 12:18

Tavaszi vedlés - a téli bundát levetik kedvenceink

A tavasz érkezésével a kutya- és macskatartók tudják: elérkezett a vedlés ideje is. A lakásban tartott jószágok esetében ez különleges gondozást igényel, ha a gazdi nem akarja mindenhol viszontlátni a nemkívánatos szőrszálakat.

S. Töttő Rita

Itt is, ott is felbukkannak a lakásban a nemkívánatos szőrszálak tél végén, tavasz elején, amikor a lakásban tartott állatok megszabadulnak a téli nehéz, sűrű bundától. Kedvenceink ilyenkor fokozott gondozást igényelnek.

– Az én macskámnak félhosszú a szőre, s amikor a vedlési időszak elkezdődik, hetente többször is megfésülöm – árulta el kérdésemre egy korábban állatkozmetikában is dolgozó macskatartó, aki szerint ennek nem csak az az előnye, hogy így megakadályozzuk a felesleges szőrhullást, hanem az is, hogy kevésbé tudja lenyelni a cica az elhullajtott szőrt.

Ez ugyanis  a gyomrában labdává alakul és egy nyálas gumó formájában kerül egyszer csak újra napvilágra – amit pedig a gazdinak kell eltakarítania.  A rövidszőrűeknek sem árt ilyenkor  a gondozás, a hosszúszőrűekre pedig még jobban oda kell figyelni, nehogy gubancolódjon, csomósodjon a szőrük.

– Nem használok külön macskaszőr eltávolító eszközt, egy emberi fésű épp úgy  megteszi szerintem – vallja be a cicagazdi, aki fésülés közben azért arra ügyel,   hogy ne sértse meg az állat bőrét, ne húzza a szőrét.

A kutyák esetében is hasonlóan kell eljárni. A tavaszi vedlés állítólag a labradorok, a golden retrieverek és a berni pásztorok esetében a legintenzívebb, de a rövidszőrűek közt is  akad olyan, amelyik szőrfelhőbe burkolózik február-március tájékán.

A rövidebb kutyák esetében kitűnően alkalmazható a recézett gumikesztyű vagy a sörtés kefe, amivel nem csak a felső, de az alsó szőrréteg is fellazítható.

A komolyabb, fémfogú  fésűkre már a hosszúszőrű ebeknek van szükségük, akiket érdemes hetente többször átfésülni.

Előtte azért nézzük át jól  a kutya bundáját és távolítsuk el belőle a megakadt növénydarabkákat, megszáradt sárcsomókat, nehogy azzal együtt tépjük ki a szőrt a kutyából fésüléskor.

Ám ha azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk nem csak a tavaszi és őszi időszakban vedlik erőteljesebben, hanem folyamatosan, azaz  télen, illetve nyáron is, akkor érdemes állatorvost bevonni, ugyanis megeshet, hogy valamilyen betegség, allergia vagy tápanyaghiány állhat a háttérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!