Bulvár

2017.02.24. 09:31

Kezdődik a macskaháború - vernyogás és verekedés tavasszal. Mit tehetünk?

Hogyan mondja a kandúrmacska, hogy "Szeretlek?" Kitartóan. Fülbántóan, ahogy mostanában tapasztalható éjjel, a közelgő tavasz jeleként. Ilyen a macskaszerelem.

S. Töttő Rita

Sajnos nem sajátja a hűség: a környék összes kandúrja valamennyi macskalányért rajong, amelyek választás helyett mindet bolondítják. Lorászkó Gábor, székesfehérvári állatorvos e jelenségről mesélt a feol.hu-nak:  az udvarlók egymással "full contactban" versengenek, mégpedig a durvább fajtából. Az éktelen, szinte félelmetes ordítás után a verekedés valódi, és pár nap múlva feldagad a pofa, az alkar, vagy a faron keletkezik méretes tályog. Időnként elvész a szem is. Köztudott, hogy a szerelemről lebeszélni aligha lehet bárkit, különösen, ha az „illető” egy ivarzó macska. A fajra jellemző, hogy a nemi ciklusa megreked a tüszőfázisban mindaddig, amíg be nem fedezi egy kandúr. Vagyis heteken át az ember agyára menően szenvedő benyomást keltve tekereg a földön és nyávog, a város látszólag összes ütött-kopott-tépett kandúrját csábítva magához.

Ezeket az egyre ingerültebb gazda mind hatásosabbnak ígérkező eszközökkel igyekszik távol tartani. A kandúrok után dobált, másnap pedig keresgélt tárgyak a romló idegállapot jelei. A macska éjjeli ragadozó, az ember pedig nappali dolgozó, így a hatékonyság egy kertes házban csekély. A kandúrok az álmatlanság mellett még valamit hátra hagynak, egymásra licitálva jelölnek meg bűzlő vizeletükkel ajtót, lábtörlőt, autót. Bár a bosszúvágy miatt a gazda szívesen ivartalanítaná akár ő maga a  kandúrokat, azok ebben nem partnerek. Jó hír viszont, hogy kb. ilyen hatékonysággal szabadul meg az éjjeli vernyogástól, ha a saját nőstény macskáját ivartalanítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!