Bulvár

2016.08.27. 19:25

Hétköznapi tinikből japán hősök

SZÉKESFEHÉRVÁR A Fehérvári Anime Team találkozóján démonokkal, harcosokkal és hősökkel találkoztunk.

Sebestyén Lilla

Az olyan mondatok, mint az „Elhagytad a farkad, csajszi!” vagy a, „Kenj még rám egy kis művért!” a fehérvári animetársaság - becsületes nevén Fehérvári Anime Team - életében olyan megszokottak, mint elkérni a doboz tejet a hűtőnél álló családtagtól, vagy jó éjszakát kívánni lefekvés előtt. A fiatalokból álló anime- - vagyis japán rajzfilm - rajongói közösség három éve alakult meg, és mostanra kétszázötven fős taglistával büszkélkedhet. Persze - ahogy ezt Kurucz Milán, a csoport egyik vezetője is hangsúlyozza - az aktív tagok létszáma ennél jóval kevesebb, úgy negyven fő lehet.

A Bregyó-közi atlétikai központban tartott sportnapon is leginkább őket faggattam. - Hetente találkozunk, vagy itt, vagy a civil központban. Úgy kell elképzelni minket, mint egy nagy baráti társaságot, akiket a közös érdeklődés hozott össze, tehát az anime és a cosplay - magyarázza Horváth Dorina, a Fehérvári Anime Team frissen megválasztott másik vezetője.Mint megtudom, a cosplay egy angol kifejezés, melyet a costume play szavak egybeolvadása eredményezett. A szó jelentheti magát a ruhát, amit felölt az előadó, de a tevékenységet is: tehát azt, hogy a választott karakter bőrébe bújik az animerajongó.

Az anime kedvelői gyakorta öltik fel kedvencük gúnyáját és játsszák el hősüket. Mostanra egy egész rendezvény épült a hobbi szeretetére: a MondoCont évente négy alkalommal rendezik meg, az őszire már javában készülnek a fehérváriak is.

- Vannak, akik ragaszkodnak egyetlen figurához és azt tökéletesítik, míg mások évente új jelmezzel készülnek - magyarázza Milán.

A lányok öltözőjében magam is láthatom, miképpen vedlenek át a tagok hétköznapi tinédzserekből, vagy éppen fiatal felnőttekből harcosokká és démonokká. A kosztümhöz általában tartozik egy paróka és egy ruha - amit a legtöbben maguk varnak, vagy éppen varratnak -, egy klasszul kivitelezett smink és valamilyen pluszkellék. A tagok igyekeznek mindent maguk megoldani. Van, aki apró szilikon hajgumik felragasztásával készít mellvértet, vagy éppen botokból kardot, sőt, még olyanok is akadnak, akik saját hajukat növesztik meg és festetik be a kívánt színre, ha nem találnak parókát. A fiúk is mindent megtesznek a kívánt hatásért, bár őket leginkább a lányok maszkírozzák el.

- Remélem, hogy idővel tudunk szervezni Fehérváron is egy rajongói találkozót, és abban is bízom, hogy lassan egyesületté fejlődünk - osztja meg velem a terveit Milán, aki Dorinával karöltve szervezte meg a sportnapot is.

Mint megtudom, ez egy demokratikus társaság, több képviselővel az élen. Így biztosítják, hogy mindig legyen valaki, aki összefogja a csapatot.

A sportnapon - amely sokkal inkább szólt a szórakozásról és közös szenvedélyről, semmint a sportról - is bebizonyosodik, milyen nagy szükség van egy határozott hangra. A fiatalokat négyes csoportokba szervezik a
rangidősek , majd kiosztják a feladatokat: versírás a japán rajzfilmek jellemző szavaival, célba lövés íjjal, rajz, futás összekötött cipőfűzővel, és a végére egy evőverseny. A résztvevők kedvét még a vihar sem vette el, bár tény, ami tény: a fantázialények sincsenek cukorból.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!