Bulvár

2016.08.27. 19:25

Jó játék és kuriózum a Mintakincstár

SZÉKESFEHÉRVÁR Varázslatos népi minták jelennek meg a játékokon, amelyeket Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus talált ki gyerekeknek, hogy könnyedebb formában ismerhessék meg a magyar népművészet formavilágát.

Bokros Judit

Rakosgatom az asztalon szétterített, népművészeti mintákat felvonultató foglalkoztató lapokat, játékokat, s már a madaras kirakónál rájövök: azért jóval nehezebb és nagyobb türelmet igénylő tevékenység ez, mint amilyennek először látszott. A szép indás, növényi mintáknak pontosan kell illeszkedniük egymáshoz, úgy kell a formákat kirakni - mondja Zsuzsa, miközben beigazít egy-egy motívumot. Igazi kihívás és öröm a bíbelődés ezekkel a nagyobbaknak való feladatokkal, ám vannak jóval köny-nyebb, egészen kicsi gyerekekre szabott játékok is. Formák, minták illesztése, egyszerűbb módon.

- Jó lenne, ha nem a Hello Kitti lebegne mindig a szemük előtt - jegyezte meg Zsuzsa, miközben arról beszélgettünk, miért is készült a Mintakincstár gyűjtemény. Fontos szempont, ám ennél azért jóval több volt a motiváció ahhoz, hogy az alkotó összeállítsa újszerű oktató, fejlesztő játékait a kisebb és nagyobb gyerekeknek.

A Mintakincstár nemrég a Mesterségek Ünnepén is bemutatkozott a budai Várban, nagy sikert aratva. Zsuzsa az alkotóművészeket összefogó M-ART egyesület tagjaként, Fejér megyét képviselve vett részt a rendezvényen, amelynek a játék volt a fő témája. Az egyesületnél úgy gondolják: a művészeti anyanyelv elsajátításában fontos a hagyományos mintákkal való megismerkedés, ennek lehet kiváló eszköze a Mintakincstár. Létrejöttéről a kitalálója így beszélt:

- A gyűjtemény a megyei fehér hímzések felhasználásával, válogatott motívumokkal készült. Tavaly a régiós és az országos népművészeti seregszemlén is részt vett, utóbbin arany oklevelet kapott, majd a kiadványok népi iparművészeti zsűrizésen vettek részt, Páva védjeggyel ellátottak. Mára a hímzések mellett mézeskalács és kékfestő motívumokkal fejlesztettük tovább a játékokat, ezek nyomdai előkészítés alatt vannak. Most azon dolgozom, hogy a gyűjteményt minden mintára át lehessen ültetni, a jövőben pedig módszertani kiadványt szeretnénk összeállítani - mondja Zsuzsa, aki szerint minden minta adja magát, más-más játéktípushoz valók.

Sevella Zsuzsa a játékokkal. Mintaprogramot is létre akarnak hozni iskolák, óvodák bevonásával   Fotó: Koppán Viktor

- A lényeg, hogy minél kisebb korban megismertessük a gyerekeket a hagyományos motívumokkal, élővé váljon számukra a múltnak ez a része. Ehhez olyan módszerek kellenek, amelyekkel érdekessé tehető számukra a téma. Nagy hangsúlyt kap a vizualitás, és ha sokat látja, használja ezeket a játékokat, később fölismerheti, akár kutathatja a mintákat - fogalmaz Zsuzsa, és hozzáteszi: a gyűjteményt iskolákban, kézműves-foglalkozásokon jól ki lehet használni, de akár a szülők is beszerezhetik, hogy otthon együtt ismerkedjenek a mintakinccsel. Az M-ART egyesület például októberben olyan szakmai rendezvényt szervez a Művészetek Házában, ahol pedagógusoknak mutatják be a játékokat. Zsuzsa szerint, akik eddig látták a Mintakincstárat, állítják: hiánypótló anyag állt össze, a játékok között eddig nem született hasonló.

Az eddigi tapasztalatok egyébként azt mutatják, a gyerekeket érdeklik a játékok, amelyek egyszerre szórakoztatnak és fejlesztenek. Használják vele a motívumkincset, fejlesztik a matematikai készségeiket. Ám mindez nem direktben, hanem szórakoztatóbb formában történik. Ráadásul az egész gyűjtemény külleme szép, így már megjelenésével érintésre, megismerésre késztethet. Nemcsak gyerekként, de még felnőttként is .

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!