Bulvár

2016.08.30. 12:25

Jókedvű fakanálforgató

Nagyveleg - Az idei évben sem maradhatott el Nagyvelegen a falunapi főzőverseny. Beleszimatoltunk a bográcsokba.

B. Kiss László

Tizedszer szerveztek Nagyvelegen falunapot. Az egész napos rendezvény célja a jókedvű együttlét - fogalmazott Szloboda Istvánné polgármester, aki azt is elmondta: a költségeket az önkormányzat fedezi szponzorok segítségével. Minden díjtalan annak érdekében, hogy például egyetlen szülőnek se kelljen azt mondania a legörbülő szájú gyerekének, másodszor már nem tudja befizetni az ugrálóvárba.

A falunap egyik színfoltja a főzőverseny volt, amelyre ezúttal hét csapat nevezett. A résztvevő brigádok gondoskodtak minden hozzávalóról, az önkormányzattól kapott öt-ötezer forint fejében viszont jókora adagot kellett főzniük, melyet aztán bárki ingyen megkóstolhatott.

Nagyvelegen mindenki azt főzött, amit akart. A Vad-ászok bográcsában marhapörkölt rotyogott
Fotó: B. Kiss László

A Vad-ászok bográcsában Lenke, a marha rotyogott, a csapatot a testvérével, a sógorával és a barátjával alkották - mondta el Házi Gergely. Pulykanyakból is lehet pörköltet készíteni és nem csak húslevest. Ezt bizonyította be Valki Sándorék csapata. A Cookták csilis babot főztek lapockából, és cipóban tálalták azt. A csapatot az anya, a lánya és a veje alkotta Tímárpusztáról - tudtuk meg Szmulai Noémitól.

A feleségével, Szloboda Ágnessel főzött Szmulai János. A Köménymag névre hallgató csapat bográcsában gulyás rotyogott, amelyet azonban kőlevesnek tituláltak, miként a mesében a furfangos katona, aki így fogott ki a sóher háziasszonyon, aki sajnálta tőle a rendes ételt. A Csöndes család tagjai Verebről és Pázmándról érkeztek az előbbi két csapat tagjainak rokonaiként, hogy aztán vegyes pörkölttel örvendeztessék meg a falunap résztvevőit. Ritka az ilyen összetartó família, amelynek nagyvelegi tagjai az augusztus végi verebi falunapon viszonozták a látogatást - jegyezte meg egyikőjük, Kuhinkó Ervinné, Brigi. A főzőversenyeken általában férfiak ragadják magukhoz a fakanalat. Nagyvelegen kivételt jelentett ez alól Kurczné Pólik Veronika és Dávidné Meiszter Beáta, akik pincepörkölttel rukkoltak ki.

Versenyen kívül kínálták a frissen sült lángost a nagyvelegi nyugdíjasklub tagjai. Összesen tizenkét kiló lisztből gyúrták hozzá a rengeteg tésztát, a munkába a nőklub tagjai is besegítettek - tudtuk meg Sepsiné Ibolyától és Ruffné Marikától, amikor a tudósítót is megkínáltak a tejfölös, fokhagymás finomsággal.

A főzőversenyt a Cookták csapata nyerte meg a csilis babbal

A főzőverseny négy tagú zsűrijének elnöke Abonyi Ria, a Móri Irodalmárok és Képzőművészek Szövetségének vezetője volt. A MIKSZ többször rendezett már alkotótábort Velegen, Abonyi Ria pedig rajong a gasztronómiáért. Déd-, sőt üknagymamája receptkönyvét is őrizgeti - tudtuk meg tőle.

A főzőversenyt egyébként a Cookták csapata nyerte. Nagyvelegen nincsenek önkormányzati kitüntető címek, a képviselőtestület nem alkotott erről szóló rendeletet. A falunap alkalmával azonban a polgármester most is nyilvánosan méltatta a település egyik polgárának munkájának, akit aztán a jelenlevők tapssal jutalmaztak.

Az idén Szloboda Istvánné a falu áldozatos lakói közül Szalainé Kovács Irént nevesítette, aki egyedüli ügyfélszolgálatosként példamutatóan áll helyt nap mint nap a polgármesteri hivatalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!