Kilőtte az építész metszőfogát, majd megbízta a háza tervezésével

2017. április 21., 17:08 szerző: Kocsis Noémi
komment
A budapesti, Döbrentei utca 8. szám alatti épület, az egykori Kégl-palota is bejárható lesz a hétvégén a Budapest100 elnevezésű, a főváros eddigi rejtett vagy ritkán látható építészeti értékeit felvonultató programsorozaton.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az épületet a Csákváron megtelepedett 19. századi nemes, országgyűlési képviselő Kégl György (1822-1908) építette, kalandos körülmények között.

Kégl 1893-ban a saját fővárosi háza mellé a két lányának, Gabriellának  és Paulának építette az impozáns magánpalotát, miután egy vadászbalesetben kilőtte a neves építész, Hauszmann Alajos egyik metszőfogát. A szerencsétlen eset után lelkiismereti okokból gálánsan a sérült építészt kérte fel, tervezze meg a neoreneszánsz stílusú új lakot. (Volt már korábbi együttműködésük, s éppen Fejér megyében: a Fehérvár melletti, csalapusztai Kégl-kastélyt is Hauszmann tervezte 1876-ban).

A csalapusztai Kégl-kastélyt is Hauszmann Alajos tervezte

Négy régi polgárházat bontottak le a hölgyek budapesti palotájához, amely a 20. században új és új tulajdonosokhoz és ezzel együtt átépítőkhöz került - volt köztük menekült orosz nagyhercegnő, likőrgyáros, néprajzkutató, bíró, báró, hadmérnök, konzul, zoológus, sőt, fajvédő turanista is. De működött az emeleten orosz légiós központ, amely az egykori osztrák-magyar tisztikar bolsevikellenes tagjaiból kívánt ütőképes hadsereget felállítani a Szovjetunióval szemben, s volt itt politikai szalon, melynek gyakori vendége volt Horthy Miklós, későbbi kormányzó is.

Kocsis Noémi

2017. április 21., 17:08 szerző: Kocsis Noémi

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...