Bulvár

2017.02.04. 17:50

Matyi a macskákkal is beszélget

Velence - Két jellegzetessége van Tücsök Mari és férje, Juhász József otthonának: tele van a legendás énekes-előadó házaspár, Záray Márta és Vámosi János fotóival, személyes tárgyaival, másfelől tele van a ház barátságos, kedves háziállatokkal.

Gábor Gina

Tücsök Mariék házában olykor váratlanul megszólal a a sziréna. A mikrohullámú sütő akkor is jelez, ha nem melegítenek benne semmit. Ha a kutyák nagyon ugatnak, egy furcsa, kissé érdes hang ezt rikoltja: Axel, Roxel, csönd legyen... A macskák is megzavarodnak olykor, amikor egy titokzatos hang nyávogni kezd vagy a nevükön szólítja őket: Bagira, Bandita, Nyafika... Hogy mi a titok nyitja? Nos, a rejtélyes hang a hatalmas kalitkából jön - lakója a ház jómadara , Matyi, a jákó papagáj. Utánozó képessége kiváló, afféle szárnyas majom . De aki jákót tart, állítja: nem csak úgy, a levegőbe dumál, megfelelő helyzetekben használja az ismert szavakat. Matyika például káromkodik, ha feldühítik: emiatt a közösségi videomegosztón letiltották az egyik videót, amin kissé elragadtatta magát. (A magyarázat: a madár olykor iszonyatosan és váratlanul csíp. A felkészületlen ember pedig nagyon helytelenül nem azt ordítja fájdalmában, hogy aztarézfánfütyülőrézangyalát...)

Tücsök Mari és férje, Juhász József az önfejű,dalos kedvű, kicsit káromkodós jákó papagájjal, Matyival: nem csak „szárnyas majom"
Fotó: Molnár Artúr

Matyi szalonképes videóiból kiderül, hogy dalolni is szeret. A Csip-csip csóka mellett Kovács Kati-sláger is szerepel a repertoárján. De a Járom az utam is kedvence, na meg a Homokórából az a sor, hogy Búsan, egyedül...

Ami ebben a házban nem csoda. Tücsök Mari és férje otthonában ugyanis minden a legendás énekes házaspár, Záray Márta és Vámosi János emlékét idézi. Tücsök Mari 1979-ben, szabadbattyáni kislányként egy koncerten látta meg a párost. Lenyűgözte az a mély szeretet, ami egymás iránt áradt ebből a két, gyökeresen különböző emberből. A koncert után a kis Tücsök Mari őszinte rajongással vette körül Záray Mártát, aki szeretetteljesen fordult minden gyerekhez, hát még, ha úgy látta, szüksége van lelki támaszra. Meg is hívta magukhoz látogatóba... Életre szóló kapcsolat lett a találkozásból. Marit a házaspár lányaként szerette, segítette. Együtt éltek, később elfogadták, vejükként szerették Mari férjét, Józsit is. Amikor a két előadó elkezdett betegeskedni, Mari ápolta őket szeretettel, odaadással. Máig érzi hiányukat. Néhány éve, amikor Mari és férje hazaköltözött Fejér megyébe, nem volt kérdés, hogy Záray Márta és Vámosi János bútoraitól nem válik meg. Némelyik ereklye: a két faragott lábú fotelt például Kazal László színésztől kapták az énekesek, amikor beköltöztek az első lakásukba és nem volt bútoruk. És ott vannak a fotók, fellépő ruhák, aranylemezek - egy gazdag pálya emlékei...

- Van, aki azt mondta, én egy múzeumban élek. Lehet, de én ezt nem bánom, mert nekem fontos, hogy ők leg-alább így - a régi tárgyak révén - velem legyenek - mondja Mari, akinek minta volt az énekes házaspár állatszeretete is. Vámosiéknak mindig volt kutyájuk, legtöbbször német juhász, de hosszú életet élt Morzsa nevű pulijuk is - amit S. Nagy István szerzeményeként emlegettek. Számtalan macskát fogadtak be. Egy majmot is gondoztak: 16 évet élt velük.

A szék Kazal László ajándéka: a falon Záray Márta és Vámosi János fotója

A Záray-Vámosi házaspárnak saját gyereke nem született, de nagy szeretettel fordultak rászoruló gyerekek felé - mert nem csak Marit segítették, hanem másokat is. És a gondoskodás igénye jelent meg az állatok iránti figyelemben is.

Ezt a mintát követi Tücsök Mari is, aki férjével menhelyi kutyákat fogadott be, az öt macska is mind megmentett állat. Elpusztultak volna, ha nem vállalkozik rá, hogy cumiból eteti őket. Büszke rá, hogy egy törött szárnyú madarat is sikerült rendbe hoznia, és felnevelt egy sünt is. Ha a szelíd Józsi nem tartja vissza olykor, minden bajba jutott állat náluk kötne ki. De Tücsök Mari nem bánja, ha emiatt olykor rácsodálkoznak. Egyedül ezt a jákó papagájt kellett felkutatni, beszerezni. Öt fióka közül ez volt, aki elfogadta Maritól az eleséget. Csakhogy a jákó egygazdás jószág: otthon kiderült, Józsit imádja. A hangja mindig Mariét idézi, s csak egy szót mond férfihangon: szeretlek . Rendszerint Józsinak. De Mari nem bánja. Imponál neki, hogy ez a papagáj önfejű, akaratos. És még őszinte is. Pedig erre olykor még a barátnak gondolt emberek sem képesek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!