Bulvár

2016.03.01. 20:26

Megkezdődött a 2. Magyar Filmhét

Nemes Jeles László Oscar-díjat nyert filmje, a Saul fia vetítésével Budapesten megnyílt a 2. Magyar Filmhét, amely a nemrég elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg.

Szabó Zoltán

A megnyitón Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az Uránia Nemzeti Filmszínházban hangsúlyozta: „Rendkívüli siker,hogy a Saul fia Golden Globe után az Oscar díjat is elnyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, erre eddig csak egyszer volt példa, 34 évvel ezelőtt”. A filmhetet felvételről köszöntötte Los Angelesből a Saul fiarendezője, Nemes Jeles László, a főszereplő Röhrig Géza és a stáb. A megnyitón jelen volt Rófusz Ferenc,a ki 1981-ben A légy című animációs filmjével Magyarország képviseletében az első Oscardíjat kapta. Hat kategóriában 270 film versenyez egyébként a vasárnapig tartó Magyar Filmhéten, amelynek a Cinema City MOM Park ad otthont A Filmakadémia tagjai titkos szavazással döntenek a Filmhét elismeréseiről. A gálát március 6-án este tartják, amelyen a legjobb játék-, tévé-, dokumentum-, kisjáték ismeretterjesztő film és animáció kategóriában adnak át elismeréseket, valamint 12 szakmai díjakat is kiosztanak rendező, forgatókönyvíró, női- és férfifőszereplő, női és férfi mellékszereplő, operatőr, vágó, zeneszerző, díszlet és látványtervező, sminkes és hangmérnök kategóriákban.

A programon a versenyfilmek mellett olyan alkotásokat láthat majd a közönség, mint Rófusz Ferenc Hoppi mesék című animációja vagy Topolánszky Tamás Yvan Levélistenhez című kisjátékfilmje. Látható lesz továbbá Novák Tamás Cinema Inferno című dokumentumfilmje, amely eredeti, eddig még nem publikált dokumentumok és nagyon sok fikciós jelenet segítségével tárja fel a Rajk-per és a hozzá kapcsolódó perek hátterét. Vetítik Mosonyi Szabolcs Vad Kunság, a puszta rejtett élete című ismeretterjesztő filmjét és Fonyó Gergely két idősíkon futó, A Kőmajmok háza című tévéfilmjét is.

A programot olyan nemzetközi fesztiválsikerek is színesítik, mint a Fehér Isten, A nagy füzet, a Liza, a rókatündér vagy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Újra moziban láthatja a közönség a százezres magyarországi nézőszámot túllépő Megdönteni Hajnal Tímeát című filmet, az Argo 2-t és a Coming Out vígjátékot is. A sikeres elsőfilmesek közül többek között Zomborácz Virág Utóélet című alkotását vagy Horváth Lili Szerdai gyerek című munkáját is levetítik. A filmhéten Zsigmond Vilmosra emlékeznek a világhírű operatőr Magyarországon eddig nem látott, forgatási tesztpolaroid képeiből rendezett kiállítással, valamint levetítik Brian De Palma Fekete Dália című filmjét is, amelynek fényképezéséért Zsigmond Vilmost 2007-ben negyedszer jelölték Oscar-díjra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!