Bulvár

2012.02.24. 08:37

Melyik színésznő kapja idén az Oscar-díjat?

A színésznőket illetően rendkívül erős a mezőny az idei Oscar-gálán. A legjobb főszereplő kategóriában Glenn Close, Viola Davis, Rooney Mara, Meryl Streep és Michelle Williams nevét találjuk a jelöltek között, míg a legjobb női mellékszereplők tekintetében Bérénice Bejo, Jessica Chastain, Octavia Spencer, Janet McTeer vagy Melissa McCarthy nyerhet.

feol.hu


Jelöltek a legjobb női főszereplő kategóriában:



Glenn Close

Albert Nobbs (2011)
rendező: Rodrigo García
szereplők: Glenn Close, Mia Wasikowska, Janet McTeer, Aaron Johnson, Brendan Gleeson

A történet:
A 19. századi Írországban játszódó film középpontjában Albert Nobbs áll, egy nő, aki a túlélés és munkaszerzés céljából férfinak adja ki magát. Miután 30 évet férfiként él le, Nobbs rádöbben, hogy egy csapdába esett a saját maga által kreált személyiségben...

Oscar-faktor:
Glenn Close nominálásán kívül még két jelöléssel büszkélkedhet a film. Janet McTeert a legjobb női mellékszereplő kategóriában nominálták, míg a maszkmesterek (Martial Corneville, Lyn Johnson, Matthew W. Mungle) is kaptak egy jelölést.




Viola Davis

A segítség (2011)
rendező: Tate Taylor
szereplők: Viola Davis, Emma Stone, Ocavia Spencer, Jessica Chastain, Bryce Dallas Howard, Allison Janney

A történet: 
Skeeter (Emma Stone) egy déli lány, aki a főiskola befejezése után íróként próbál szerencsét, és eközben felforgatja barátai és a mississipi-i kisváros életét, amikor elhatározza, olyan fekete nőkkel készít interjút, akik előkelő déli családoknál szolgáltak. Aibileen (Viola Davis), Skeeter legjobb barátjának házvezetőnője, aki elsőként mesél a kívülállók számára zárt fekete közösség félelmeiről. Annak ellenére, hogy Skeeter életre szóló barátságait kockáztatja, Aibileennel közösen folytatják a kutatást, és hamarosan több nővel találkoznak, akik szeretnék elmesélni történetüket és kiderül, hogy sokkal több mondanivalójuk van, mint amire számítottak. Mindeközben különös barátságok és szövetségek kötődnek, de még mielőtt a kisvárosban mindenki elmondhatná véleményét, tudtukon és akaratukon kívül utoléri őket a változó idők szele.

Oscar-faktor:
A dráma női alakításait nagyon szerették az ítészek, hiszen a legjobb női mellékszereplő kategóriában Jessica Chastain és Octavia Spencer nevét is megtaláljuk. A segítség mindemellett a legjobb film kategóriában is a ringbe száll.




Rooney Mara

A tetovált lány (2011)
rendező: David Fincher
szereplők: Rooney Mara, David Craig, Christopher Plummer, Robin Wright, Stellan Skarsgaard, Joely Richardson

A történet:
A titkok soká élnek. Negyven évvel ezelőtt egy családi ünnepség közben eltűnt a nagyhatalmú Vanger-klán egyik tagja, Harriet. Az idős milliárdos meg van róla győződve, hogy unokahúgát meggyilkolták, ezért felbérel egy állás nélkül maradt újságírót, hogy járjon utána az ügynek. A férfi, Mikael Blomquist (Daniel Craig) nyomozni kezd, és segítséget is talál egy tehetséges komputerhacker, Lisbeth Salander (Rooney Mara) személyében. Közös kutatásuk túl sok érdeket sért és rég eltemetett titkot fenyeget, és újabb gyilkosságra derít fényt.

Oscar-faktor:
Összesen 5 Oscarra jelölték a filmet: a női főszereplő mellett a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés, a legjobb operatőr (Jeff Cronenweth) és a legjobb vágás (Angus Wall, Kirk Baxter) kategóriákban.




Meryl Streep

A Vaslady (2011)
rendező: Phillyda Lloyd
szereplők: Meryl Streep, Jim Broadbent, Harry Lloyd, Anthony Head, Richard E. Grant, Roger Allam, Olivia Colman, Nicholas Farrell

A történet:
A film Margaret Thatchernek állít emléket, aki a nyugati világ első női miniszterelnökeként ledöntötte a korlátokat nemek és osztályok között, és egy addig férfiak uralta világban Nagy-Britannia élére állt. A történet a hatalomról és az azért fizetett árról szól – egy különleges nő meglepő és intim portréján keresztül.

Oscar-faktor:
Meryl Streep-en kívül még a sminkesek (Mark Coulier, J. Roy Helland) izgulhatnak a legjobb masz kategóriában történő nomimálásuk miatt.




Michelle Williams

Egy hét Marilynnel (2011)
rendező: Simon Curtis
szereplők: Michelle Williams, Kenneth Branagh, Julia Ormond, Eddie Redmayne, Emma Watson, Toby Jones

A történet:
A film Marilyn Monroe életének korábban ismeretlen fejezetét, pontosabban egy hetét dolgozza fel, Colin Clark történetén keresztül, aki Laurence Olivier asszisztenseként dolgozott '57-ben A herceg és a színésznő című produkcióban, melyben Monroe volt a főszereplőnő.

Oscar-faktor:
Kenneth Branagh színész Laurence Olivier megformálása miatt kapott még jelölést a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.





A legjobb női mellékszereplő kategória jelöltjei:



Bérénice Bejo

A némafilmes (2011)
rendező: Michel Hazanavicius
szereplők: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, Penelope Ann Miller, John Goodman

A történet: 
1927-ben járunk, a némafilmek korszakában. George Valentin (Jean Dujardin) az egyik legnagyobb filmcsillag ekkortájt, kinek élete tökéletesnek látszik: imádja a munkáját, élvezi a felé irányuló rajongást, és beleszeret Peppy Millerbe, a feltörekvő és nem mellesleg gyönyörű színésznőbe (Bérénice Bejo), miután együtt dolgoztak egy filmen. Amikor Zimmer, a stúdiófőnök (John Goodman) felhívja sztárunk figyelmét arra, hogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, Valentin egyáltalán nem foglalkozik a fenyegetéssel. Ám nem sokkal később valóban elterjed a hallható párbeszédekkel operáló film műfaja, ráadásul ez az új médium Peppy Millert emeli a legnagyobb sztárok közé. George-nak pedig küzdenie kell azért, hogy lépést tartson a változó világgal. Vajon sikerül megtartania valamit régi csillogásából, vagy a leáldozóban lévő némafilm műfaja őt is magával rántja a feledés homályába? A valóban némafilmként leforgatott The Artist – A némafilmes két színész sorsát mutatja be, illetve, hogy a pénz, a hírnév és a büszkeség miként alakítják szerelmi történetüket.

Oscar-faktor:
Igaz ugyan, hogy Martin Scorsese A leleményes Hugo című filmje kapta idén a legtöbb (összesen 11) Oscar-jelölést, de A némafilmes sem panaszodhat, hiszen 10 kategóriában nominálták. A némafilmes című produkció a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő (Jean Dujardin), a legjobb női mellékszereplő (Bérénice Bejo), a legjobb rendező (Michel Hazanavicius), a legjobb kosztüm, jelmeztervezés (Mark Bridges), a legjobb művészeti rendezés, látványtervezés, díszlet (Laurence Bennett, Robert Gould), a legjobb zene, filmzene (Ludovic Bource), a legjobb vágás, a legjobb fényképezés, operatőr és a legjobb forgatókönyv (Michel Hazanavicius) kategóriákban győzedelmeskedhet.




Melissa McCarthy

Koszorúslányok (2011)
rendező: Paul Feig
szereplők: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Melissa McCarthy, Rose Byrne, Wendi McLendon-Covey, Ellie Kemper

A történet:
A történet két nőről szól, akiknek a barátnője menyasszony lett. Elkezdődik az esküvő tervezése, szervezése, azonban nem minden mehet zökkenőmentesen. A két barátnőnek teljesen ellentétes elképzelései vannak a szervezésről, ám a menyasszony érdekében elengedhetetlen, hogy közös megegyezésre jussanak, még ha nem is egyszerű.

Oscar-faktor:  
A legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában Annie Mumolo és Kristen Wiig nevét is megtaláljuk.



Jessica Chastain
A segítség (2011)

Octavia Spencer
A segítség (2011)

Janet McTeer
Albert Nobbs (2011)







Forrás: imdb.com, mozinezo.hu, filmkatalogus.hu, port.hu, youtube.com

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!