Bulvár

2017.08.22. 07:18

Nőnevelő Intézet és József Attila Gimnázium - Ide jártak nagyszüleink

Vészesen közeledik az iskolakezdés időpontja. Ez jó lehetőséget ad arra, hogy visszaemlékezzünk hová jártak az előttünk lévő generációk.

Szauer Annamária

A fehérvári Ferenc József Nőnevelő Intézet 84 éven keresztül, az államosításig oktatta az ifjú hölgyeket. Az egykor József Attila Gimnázium története jóval messzebbre nyúlik vissza. Először egyházi, majd állami iskola lett. A rendszerváltás után ismét a ciszterci rend igazgatásába került. Neve is megváltozott: Ciszterci Szent István Gimnáziumként folytatták a diákok tanítását.

De beszéljenek inkább a képek!

Olaj utcai elemi iskola csoportképe 1916 Fotó: Fehérvári József/Fortepan

Ciszterci Szent István Gimnázium, osztálykép az iskola I. világháborúban elesett mártír diákjainak, valamint tanárainak állított emlékmű előtt. Fotó: Pápai Miklós/Fortepan (1920)Ferenc József Nőnevelő Intézet tanulói Fotó: Székely Márton/Fortepan (1935)Ferenc József Nőnevelő Intézet. Fotó: Székely Márton/Fortepan (1935)Ferenc József Nőnevelő Intézet. Fotó: Székely Márton/Fortepan (1935)József Attila (ma Ciszterci Szent István) Gimnázium Fotó: Buzás Tamás/Fortepan (1957)József Attila (ma Ciszterci Szent István) Gimnázium. Fotó: Buzás Tamás/Fortepan (1957)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!