Bulvár

2015.02.23. 14:10

Oscar-díjak: Alejandro González Inárritu alkotását ítélték a legjobbnak

A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) lett a nagy nyertese az idei Oscar-díj gálának.

Szabó Zoltán

Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező showbizniszszatírája a legjobb film, rendezés, operatőr és eredeti forgatókönyv Oscar-díját is elnyerte az amerikai filmakadémia 87. díjátadó ceremóniáján helyi idő szerint vasárnap este, magyar idő szerint hétfő hajnalban Hollywoodban, a Kodak Nagyszínházban. (Nem kis sajnálatomra a férfi főszereplőt, Michael Keatont nem díjazták, pedig, látva a filmet, ő is rászolgált volna az Oscarra.) Az 52 esztendős rendezőnek egyébként a Birdman az ötödik produkciója, és ez lett a legnagyobb bevételű film, amit mexikói rendező valaha forgatott. Inárritunak korábban már volt egy rendezői Oscar-jelölése: Babel (az is az egyik kedvencem) című munkájáért 2007-ben volt esélyes a díjra.

A Birdman lett a legjobb film, rendezője, operatőre is Oscar-díjat kapott, a képen látható főszereplő, Michael Keaton nem nyert. Fotó: outnow

Négy Oscarral jutalmazták a Grand Budapest Hotelt is, bár – a legjobb filmzenét leszámítva – leginkább technikai kategóriákban. Miután a kiváló Wes Anderson rendezését is láthattam, úgy vélem, többet is érdemelt volna. Egyébként roppant erős volt a mezőny. Az említettek mellett még a Sráckor, az Amerikai mesterlövész, a Kódjátszma, a Selma, A mindenség elmélete és a Whiplash volt versenyben a legjobb film díjáért. Ha bármelyikük nyer, akkor sem lett volna nagy melléfogás.

Eddie Redmayne-t először jelölték, megkapta a díjat. Fotó: outnow

A legjobb színésznő Julianne Moore lett, a Still Alice című Alzheimer-dráma főhősének megformálásáért, míg a férfi főszereplők között Eddie Redmayne A mindenség elmélete című filmben nyújtott játékáért vehette át a legjobb színész Oscar-díját.. Az 55 éves Moore-t ötödször jelölték, Redmayne pedig az első jelölését váltotta díjra. A legjobb női mellékszereplő Oscar-ját Patricia Arquette nyerte el a Sráckor című filmben nyújtott játékáért, míg a férfiak mezőnyében J. K. Simmons a befutó a Whiplash-ben mutatott alakításáért. (Mindkét díjat borítékolni lehetett.)

Julianne Moore az ötödik Oscar-jelölését végre díjra váltotta.

A legkiválóbb idegen nyelvű film díját Pawel Pawlikowski Ida című filmje kapta. Az Ida Lengyelország 10. Oscar-jelölt alkotása ebben a kategóriában, de ez az első alkotás, amely meg is kapta az elismerést. A legjobb egészestés animációs filmek között A Hős6os című Disney-alkotás nyert az Amerikai Filmakadémia tagjainak döntése alapján. A legjobb eredeti filmdal a Glory című szerzemény lett, amely a Selma című filmben hangzik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!