Bulvár

2017.04.30. 08:44

Sejtettük! A sör hatékonyabb fájdalomcsillapító, mint a paracetamol

Brit tudósok végre megerősítették azt, amit eddig is tudni véltünk: az alkohol csökkenti a fájdalmat.

Egy 18 kutatásból, több mint 400 fő részvételével zajló sorozat után a Greenwich-i Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy nagyjából két korsó sör elfogyasztása negyedével tudja csökkenteni a fájdalomérzetet - adja hírül a hvg.

A vér alkoholszintje a két sör után 0,08 százalékra nőtt, ekkor kismértékben emelkedett a vizsgált személyek fájdalomküszöbe és még nagyobb mértékben csökkent a fájdalom intenzitása – írja a Journal of Painben publikált tanulmány alapján az Independent. A kutatást vezető tudós az opiátokhoz hasonlította az alkohol hatását, vagyis a szer hatékonyabb a paracetamolnál.

Van azonban egy kevésbé örömteli mellékhatása is a mostani felfedezésnek. A kutatók szerint a fájdalomcsökkentő hatás bizonyos esetekben magyarázatot adhat a mértéktelen alkoholfogyasztásra is, amit hosszú távon inkább fájdalmat okoz (főleg a vizsgált személy környezetében élőknek), mintsem csillapítaná azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!