Bulvár

2017.06.27. 07:58

Tippek - Hogyan rendezzük be egy kisiskolás szobáját?

Igen, még nyár van, de sok családban már most kezdenek töprengeni a szülő, hogyan, hol alakítsák ki a leendő kis elsős tanulósarkát, milyen bútorok kerüljenek bele? Néhány ötletet, praktikus tippet kértünk szakértőnktől, Rendes Gabriella lakberendezőtől.

Kocsis Noémi

- Lakberendezés tekintetében kényes területen járunk. A kisgyermeknek - maga mögött hagyván a gondtalan otthoni és óvodai éveket -, vadonatúj környezetben, vadonatúj kihívásokkal kell szembenéznie, magasabb elvárásoknak kell megfelelnie. Ugyanakkor nem lépett még szintet a felnőttségben, még most is kisgyerek. Ennek a kettősségnek kell megfelelnie a közvetlen környezetének is: egyrészről a koncentrálást kell elősegítenie, amivel új képességeket sajátít el, mint írás, olvasás számolás, másrészt a gyermeki fantázia további akadálymentes fejlődését.

Barna Csaba tárolóbútora

A leendő kisiskolásnak bizony továbbra is szükség van a kuckós ágyára, a ruháinak és játékainak egyre növekedő mennyiségben lévő tárolására, de szükség van térre magához a játékhoz is – magyarázza a szakember. A társasjátékok ugyanakkor más alapot igényelnek, mint a legózás pl., ezekhez többnyire asztal kell. De legyen egy puha szőnyeg a földön, ahova lekucorodva bármelyiket kényelmesen megteheti.

A berendezés sarkalatos pontja alapja, irányadója az új íróasztal lesz.

- Nem kell túl nagy, de elférjen rajta több könyv, munkafüzet, íróeszköz, esetleg későbbiekben laptop. Egy 120*60 cm asztal megfelelő méretű, ha van külön fiókos rész a sok eszköznek, ami egy kisiskolás gyerek világába beletartozik. Ha rendszerezni tudja az eszközeit, tanszereit, az is a koncentrációt segíti. Jó, ha világos színű, könnyen tisztítható, és strapabíró. Ebben a korban nem szükséges míves furnéros, vagy tömör fa bútort vásárolni, a festett vagy laminált lapos éppúgy megteszi. Fontos, hogy az asztal és környezete ne vonja el a figyelmét a feladatoktól, de barátságosnak kell lennie! És különösen fontos a hátat jól támasztó, nem skatulyába szorító szék: a legjobbak a kisméretű görgős székek, kárpitozott vagy rétegelt lemezből, ezek rugalmasan tarják a gerincet.

Piros többfunkcioós gyerekszoba

A színek akár frissek, akár harsányak, már elhagyják a babaszobás finomkodásokat és az egyszerű ovis ikonokat. A készen kapott babás sablonok helyet bízzunk inkább a gyerkőc fantáziájában, javasolja Rendes Gabriella is.

Tanulásra is alkalmas szobácska

- Ebben az életkorban már megjelenik a hobbi, sportolás a gyermek életében, ezért e területeknek is szükségük van új tároló helyekre, pl. díjak, érmek ízléses bemutatására, amik az önbizalmát erősítik. A magam részéről kerülendőnek tartom a figurális (autós, térképes) vagy mesemintás szőnyeget, lámpát, függönyt, inkább a szín és formavilág indirekt, szépérzéket fejlesztő, vagy fantáziavilágot erősítő bútorokat részesítem előnyben. Erre egyébként helyi vonatkozásban is akad büszkélkedni valónk, a székesfehérvári MOME-s hallgató, Barna Csaba munkáit látva. Az ő friss és vagány gyerekbútorait kiválasztották és bemutatták az idei Construma kiállításra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!