Bulvár

2016.08.26. 17:35

Vajon miért szelfiznek olyan sokan? Utánajártunk!

A mai napig megosztja az emberek véleményét a szelfizés jelensége.

Laci Patrícia

Az önportrékészítés, divatos nevén szelfizés már évek óta hódít. Igaz, a fényképezőgép megjelenésével több olyan fotó is készült, amelyen megörökítette saját magát a készítő, mégis az internet és a közösségi oldalak térnyerésével terjedt el a szelfizés, viszont ezt a jelenséget többen is mélyen elítélik, mint például a székesfehérvári Nagy Gábor is.

- Biztosan hátsó szándék vezérli azt, aki feltölti az önportréit a közösségi oldalára, ezt persze nem negatív módon értem. Lehet csak meg akarja mutatni az ismerőseinek, hogy új haja lett, esetleg vett magának egy szép autót vagy táskát, s szeretne dicsekedni kicsit. A lényeg, hogy a szelfizés a magamutogatásról szól - mondta el véleményét Nagy Gábor.

Nagy Gábor úgy érzi, hogy a szelfik beállított képek, amelyek nem természetesek és hazugok is, ezért ő nem szokott ilyen típusú fotókat megosztani közösségi oldalán.

Boros Evelin viszont nem teljesen így látja, sőt ő szeret is fotókat készíteni magáról.

- Szerintem meg van a jó oldala a szelfizésnek, mert ha feltöltesz egy képet magadról, majd jönnek a pozitív visszajelzések és a lájkok, azok megerősítenek, habár sokan állandóan bizonyítani akarnak az ismerőseiknek, s azért raknak fel annyi fotót magukról. Vannak olyan személyek is, akik minden apró kis részletet meg akarnak mutatni az életükből: Néha én is beleesem ebbe a csapdába, de azért próbálom betartani az aranyközéputat, s csak olyan fotókat töltök fel, amelyek jelentéssel is bírnak - mesélte Evelin.

Boros Evelin szeret szelfizni, mert a visszajelzések növelhetik az önbizalmát, ám a lány csak olyan fotókat próbál feltölteni a közösségi oldalára, amelyek jelentenek is neki valamit Fotó: Boros Evelin

Az egyszer biztos, hogy a szelfizésről megoszlanak a vélemények, a témával kapcsolatban megkérdeztük Molnár Andrea pszichiátert is, ő hogyan látja ezt.

- Egy új jelenség felbukkanásakor a közvélemény reakciója, de akár az ahhoz kapcsolódó tudományos vélekedések is gyakran elítélőek, amit leginkább a változástól való félelem motivál. A kor bölcsei már az írás megjelenésekor kongatták a vészharangot, hogy milyen káros hatásai lesznek a tapasztalatok rögzítésének a memóriára. A tűz feltalálása óta ismétlődő szlogen, hogy az új generáció mennyire ilyen meg olyan. A szelfizéssel kapcsolatos megítélések is részét képezik egy sokkal általánosabb közvélekedésnek: az emberek nagy része generációs szakadékot lát a mai és a korábbi nemzedékek között. Szerintem a jelenség megítélése most még ilyen értékítéletekkel terhelt. Emellett a szelfit gyakran pszichés zavarként mutatják be, összekapcsolva a nárcizmussal, a pszichopátiával és a depresszióval. Sok helyen találkozhatunk azzal a hivatkozással, hogy az Amerikai Pszichiátriai Társaság a túlzásba vitt szelfizést betegséggé nyilvánította annak ellenére, hogy ezt a társaság a hír felröppenése után rögtön cáfolta - mondta a szakember.

Sokan az idealizált énjüket szeretnék megjeleníteni az önportrékon.

- A szelfiket gyakran úgy rögzítjük, ahogyan szeretnénk magunkra visszatekinteni. Az idealizált énünket gyakran feljavítva jelenítjük meg, ehhez társulhat a pozitív életérzést és a sikert sugalló tárgyak megjelenítése is. Ezzel elsősorban másokra akarunk hatást gyakorolni, funkciója lehet elfogadottságunk, s népszerűségünk tesztelése - magyarázta Molnár Andrea, aki szerint a túl gyakori szelfizés utalhat a személy önmagával kapcsolatos bizonytalanságára, a lájk-vadászat pedig a megerősítésre vonatkozó fokozott igényre.

- Érdemes segítséget keresni, ha a szelfizéssel kapcsolatos visszajelzések túlzott hatással vannak az önértékelésre, a virtuális térben történő megerősítés keresése kényszeressé válik vagy károsan befolyásolja a valós térben létező kapcsolatokat - tanácsolta a pszichiáter.

Címkék#szelfi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!