Cece

2015.08.07. 19:51

A csíkos dinnye a legnépszerűbb

Cece - Már hetek óta tart a szezon, a megye leghíresebb dinnyetermő vidékén. Cecén és környékén az út mellett egymást érik az árusítóhelyek. Itt is ott is hatalmas tábla hirdeti, hogy mennyiért mérik a hűsítő, finom gyümölcs kilóját.

Gábor Gina

A késő délutáni órákban az őstermelők még javában a dinnyeföldeken dolgoznak: azt mondják, a többségük úgy két-három hektáros területen gazdálkodik. Mindig akad munka, rengeteget kell dolgozni ilyenkor, a gyümölcsérés idején is. Puha Georgina szülei is régi, tapasztalt őstermelők, amíg ők a földeken vannak, a csinos fiatal lány szolgálja ki a vevőket a takaros, út menti pavilonban.

Puha Georgina - amíg a szülei a földeken dolgoznak - a cecei út mellett kialakított standon árulja a mézédes dinnyét
Fotó: Molnár Artúr

Márpedig vevő mindig akad, meg-megállnak az autók, amint meglátják a hatalmas kerek gyümölcsöt. Hogy milyen a termés? A ceceiek állítják: az idén különösen édes, mert kapott elég napot. (Tavaly bezzeg a sok eső miatt elég sok volt az ízetlen gyümölcs.) Akad vevő, aki meg is kopogtatja a standoknál a csíkos vagy sötétzöld labdákat , mintha a kongásukból tudna következtetni az állapotukra. Az árust, Puha Georginát arról faggatom: vajon honnan lehet megállapítani, melyik gyümölcs az igazán érett, a zamatos. Bekapcsolódik a beszélgetésbe Cságola Imréné, Juci néni is, hiszen 40 évig dolgozott a tész-ben - sokat tud a dinnyetermesztésről. Juci néni csak legyint, azt mondja: nem kell kopogtatni, azt pontosan látja az ember a gyümölcs héjának színéről is, hogy már biztosan elég érett, fogyasztható. (Na, mi aztán mereszthetjük a szemünket, dinnyeválasztásnál kénytelenek vagyunk a szakértőre hagyatkozni.) Közben Juci néni azt is elárulja: azokat a dinnyefajtákat, amikre mi még gyerekkorunkból emlékszünk, már régen kiszorították a bőségesebb termést hozó, ellenállóbb fajták. A sötétzöld héjas, belül piros, sok fekete maggal ékeskedő hevesi dinnye, ami hajdanán olyan népszerű volt, mára teljesen eltűnt, igaz, az később, főleg augusztusban érett be. Meséli, itt Cecén az egyik termelő testvére évtizedekkel ezelőtt külföldről hozott dinnyemagot. Amikor az kikelt, akkor láttak errefelé életükben először csíkos dinnyét, amin csúfolódtak is akkor az emberek. Ki gondolta volna akkor - teszi hozzá - , hogy évtizedekkel később majd éppen ezek a csíkos héjú dinnyefajták lesznek majd a legízletesebbek és a legnépszerűbbek.

Puha Georgina standjánál még azt is megtudom, hogy a mai fajtákat már tökkel oltják, így érik el, hogy a korábbiaknál jóval ellenállóbb, erősebb növények fejlődjenek, és jobb legyen a dinnyetermés is.

S vajon meddig tart a szezon? Azt nehéz most megmondani, mert a dinnye rendkívül érzékeny az időjárásra. Fontos a gyümölcs számára a napsütés, a meleg akkor lesz igazán édes. Ám a rekkenő forróság árthat a termésnek. A napokig tartó óriási hőségben a dinnye idő előtt beérik, szinte megfő.

A gazdák ilyenkor, a hőség idején délutánonként, amikor a földeken leszedik az érett gyümölcsöt, és a kupacokba hordva összekészítik mindazt, amit a másnapi eladásra szánnak, le is takarják szalmával a dinnyepiramisokat, hogy védjék a nagy melegtől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!