Baleset a tükörjégen: két súlyos sérült a 7-es főúton

<b>FMH</b> - Pest és Fejér megye határában történt baleset hétfőn reggel a 7-es főúton: egy asszony és az egyik gyermek súlyos, két másik gyerek pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Autójuk a tükörjégen csúszott meg. (képekkel)

feol.hu


A balesetes asszonyért mentőhelikppter érkezett

A balesetben jelentősen közrejátszhatott, hogy az érintett útszakaszt hétfőn kora reggel csak a megyehatárig síkosságmentesítette egy sószóró, és ott visszafordult - írta a hirtv.hu.

Fejreállva landolt az autó

Az autó sofőrje az úton Martonvásár és Tárnok között nem vette idejében észre, hogy az út jegessé válik, s a jármű a síkos útfelületen megcsúszva felborult. 

Az autó a jeges úton csúszott meg

A balesetben a nő súlyos gerincsérüléseket szenvedett, őt ezért helikopterrel szállították kórházba, vele utazó gyermekek egyike súlyos, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.

A kocsi felthetően előzés miatt csúszott meg, felborult, majd az árokba futott, végül az útra visszapattanva fejtetőn állt meg.R. Szabó Ágnes, a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, az anya gerincsérülése mellett az egyik gyermek keze eltörtött. A forgalom félpályán halad a helyszínelés és műszaki mentés miatt.

Téli tippek autósoknak, hogy megelőzhető legyen a baj

Sokan úgy gondolják, autójuk nyári gumiját akkor kell cserélni, ha leesett az elő hó. Pedig dehogy! 5 fok alatt már tél gumira van szükség. A nyári gumi ugyanis a hidegben megkeményedik és fékezésnél csúszik, ezáltal balesetveszélyes.

Az autó téli felkészítése persze nem merül ki abban, hogy lecseréljük a gumikat. Ellenőrizze azt is, hogy fagyálló legyen a hűtővíz és az ablakmosó folyadék, melyből érdemes egy plusz üveget is tartani a kocsiban, mivel a nedves időben hamar elfogyhat. 

Az autó téli felkészítése persze nem merül ki abban, hogy lecseréljük a gumikat. Ellenőrizze azt is, hogy fagyálló legyen a hűtővíz és az ablakmosó folyadék, melyből érdemes egy plusz üveget is tartani a kocsiban, mivel a nedves időben hamar elfogyhat. 

Téli időben elengedhetetlen a jégkaparó, s mielőtt útnak indulunk ne a „lássak ki, aztán a többi majd elolvad” elven takarítsuk le a kocsit, hiszen sok baleset okozója lehet a korlátozott kilátás. Tartson a csomagtartójában vontatókötelet, gumicsizmát, kislapátot és erős fényű zseblámpát – ki tudja, lehet, hogy szüksége lesz rá.

Nézze meg, megfelelő-e a világítás, a ködlámpa, hiszen a ködöd időben és gyakori sötét miatt többször kell használnunk. Sűrű hóesésben, havas esőben nagy mértékben romlanak a látási viszonyok, s különösen nagy odafigyelést igényel ilyenkor az éjszakai vezetés. A reflektor csak tovább rontja a látási viszonyokat, így ezt ilyenkor nem célszerű használni. Viszont ha van rá lehetősége, állítsa autója fényszóróját néhány fokkal lejjebb, ezzel megkönnyítheti a közlekedést.

Célszerű télen tele tankkal közlekedni, mert a fűtés használatával megnő a fogyasztás és sűrűbben ellenőrizze az akkumulátor telítettségét is.

Kerülje a nagy kabátok, ormótlan lábbelik viselését vezetés közben, mivel ezek akadályozhatják a mozgásban, a lassabb reakcióidőt eredményeznek.

További tippek itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!