Fuccs a terveknek - mégsem leszünk golfparadicsom?

Fejér megye - A működőben lévő veszteséggel ugyan, de talpon van, a két új Fejér megyei golfpálya beruházás pedig vagy lelassult, vagy befagyott - mindenki hitelre vár.

S. Töttő Rita


A csákberényi golfpályát kivitelező cég is nehéz helyzetbe került, szüneteltetik a beruházást
Fotó: FMH

Lehet, hogy mégsem válik Magyarország Kelet-közép Európa golfparadicsomává - a korábbi évek lázas golfpálya beruházásai ugyanis túl kockázatos, vagy legalábbis túl későn megtérülő befektetéseknek számítanak, a projektekhez támogatást nyújtó bankok pedig, a gazdasági válság pofonjától még szédülve inkább nem adnak újabb hitelt a golfturizmusban gondolkodó vállalkozásoknak. Egyelőre legalábbis - ez derült ki a Fejér megyei golfpálya építők jelenlegi helyzetéből.
-  Megyénkben egyetlen működő, nagy volumenű, s többségében külföldi vendégeket fogadó golfpályája az alcsúti Pannónia Golf Klub, amely a válság ellenére is láthatóan "jól van", továbbra is látogatott. Az viszont, hogy a beruházás megtérüljön, a huszonötödik év után várható - mondta el Laczkó Zoltán üzemeltetés-vezető. 
 
Valószínűleg ez az, amit tudnak a bankok, s talán ezért is visszakozott a csákberényi golfpálya beruházást  finanszírozó pénzintézet, meglehetősen nehéz helyzetbe hozva ezzel a Hungarian Golf Development Kft.-t, melynek neve alatt fut a projekt.
- Egy időre valóban szüneteltetnünk kell a beruházást - mondta Szilassy Szilvia gazdasági igazgató. - Ígéretet kaptunk a finanszírozó banktól a teljes projekt támogatására, ám ez nem történt meg. Keressük a további lehetőségeket. 
A projektnek, ahhoz, hogy folytatni tudják a munkát, 2 millió euróra lenne szüksége, a beruházás összköltsége pedig 12 millió euró körül lenne. Eddig 3 milliót költöttek a csákberényi területre, de még az első kilenc lyukat sem alakították ki. 
 
Nem így Bicskén, ahol a tizenkét lyukú pálya tereprendezésének 60 százalékán már túl vannak, a helyszínen megtekinthető az a mintavilla is, amelyhez hasonlatos lakóingatlanokat terveznek a Póctetőre a befektetők. A helyzet azonban itt is meglehetősen érzékeny, a magyar-ír befektetőcsoport ugyanis most éppúgy hitelre vár, ahogy a csákberényi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!