Kétmilliárdos beruházás sorsa forog kockán! Megegyeznek-e a politikusok?

FMH - Nem pusztán formalitás a megye és a város ma esti együttes ülése: az itt várható döntés elengedhetetlen ahhoz, hogy a többi között a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely méltó kialakítását is magában foglaló Királyi séta-projektre valóban megérkezzen az 1,6 milliárd forintos állami támogatás. Az utolsó utáni pillanat ez, hogy a város turisztikai nagyberuházása útjára indulhasson.

feol.hu


Nagy Nándor és felesége szerint csak egy grandiózus emlékmű segíthet megérteni a hely jelentőségét
Fotó: FMH

- Amikor az 1600-as évek elején felrobbant a fehérvári bazilika, a város lakói széthordták a köveket, ebből épült a fél város  - a Budapestről városnézőbe érkezett Nagy Nándor igen sokat tud a fehérvári bazilikáról: hallott arról az elképzelésről is, miszerint Szent István királyunk sírja fölé megépülne a királyi bazilika 38 méteres metszete, ám azt már meglepődve hallja, hogy ezt a tervet sokan támadták-támadják:  - Szerintem valami grandiózus méretű művet kellene létrehozni, mert el sem tudjuk képzelni, mekkora is volt ez a bazilika  - teszi hozzá felesége, Borbála.

De hogy az előzményeket tisztázzuk: a kormány még 2007-ben döntött úgy, hogy támogatásra érdemesnek tartja a mintegy kétmilliárd forintba kerülő Királyi séta-projektet, amelynek csak az egyik része a  Romkert területének átépítése. A projekt keretében épülne meg a középkori Fehérvárt bemutató városmakett, a vidámpark területén egy királyi kalandpark, a Városház tér pedig díszkivilágítást, valamint brüsszeli mintára  fény- és hangjátékot is kapna. A Nemzeti Emlékhely méltó átalakításának terveit Szabó Zoltán, a rommezőt húsz év óta kutató tervező kezdte el készíteni: az általa kidolgozott elképzelés szerint  üveg és kő kombinációjával lefednék a romterületet, valamint egy harmincnyolc méter magas jel is megépülne, amely az egykori koronázó bazilika mérethű metszetdarabja lenne. Ám amint az az idei év elején kiderült, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Mezős Tamás nem támogatja a terv eredeti formáját, valamint az építész és a műemlékvédelmi  szakma egy része szerint sem jó teljes egészében az elképzelés, különösen a "jelet", a bazilika metszetét érte több kritika.
Az ügyben aztán több lakossági fórumot is tartottak, és júniusban végül az a döntés született, hogy az 1995-ös tervpályázat után (amelynek eredményeként  a sokat szidott és végül lebontott védőtető elkészült) ismét tervpályázatot írnak ki az emlékhelyre. Mint ahogy  Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke, egyben a tervpályázat zsűrijének elnöke fogalmazott:    - A tervpályázat célja  egy olyan megvalósítás, amely jobban találkozik mind a szakma, mind a lakosság elképzelésével.
Fegyverneky Sándor országos főépítész, a tervzsűri tagja hozzátette,  szerinte az ország talán legnehezebb terveznivalójáról van szó.

Úgy tudjuk, az október 5-ei határidőig szép számmal érkeztek be pályázatok, így pénteken a zsűri megkezdheti a munkáját, s kiválaszthatja a nyertest. Ez azonban  - mint Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője fogalmaz  - nem jelenti azt, hogy a nyertes pályamű fog megépülni. A beérkezett tervekből maketteket készítenek, hogy ezeket a fehérváriak is láthassák, bírálhassák, csak ezután kezdődne meg az építkezés.
Ehhez azonban az kell, hogy a városi és a megyei önkormányzat október 9-én, pénteken végre aláírja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel a támogatási szerződést. Hogy a fentebb vázolt grandiózus fejlesztések megvalósuljanak, ahhoz ma este a város és a megye közös testületi ülést tart, amely az úgynevezett konzorciumi szerződés módosításáról szól. Vargha Tamás, a városi közgyűlés Fidesz-frakciójának álláspontját tolmácsolva elmondta, a szerda esti ülésen azt a javaslatot fogalmazzák meg, hogy ne politikai testület, hanem a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága legyen a projekt vezetője, hiszen az, hogy mi épül, nem politikai, hanem szakmai kérdés kell, hogy legyen. Viniczai Tibor, a projektet a város részéről koordináló alpolgármester szerint csak  az a fontos, hogy az itt élők számára is elfogadható megoldás szülessen, és hogy a projekt minden egyes fillérje  beépüljön a fejlesztésbe.
 
- Csak hétfőn este értesültünk a rendkívüli közgyűlésről, így most próbálják magukat szabaddá tenni a megyei közgyűlés MSZP-frakciójának tagjai  - mondta el érdeklődésünkre Horváth András frakcióvezető. Hozzátette, a Nemzeti Emlékhelyet és a Királyi séta programját fontosnak tartják, ezért ha egy mód van rá,  ott lesznek az ülésen.
- A Fidesz-frakció természetesen jelen lesz az ülésen - hallottuk Balogh Ibolyától, a megyei közgyűlés elnökétől. - Nagyon örülök neki, hogy együttes ülésen tárgyalunk ilyen fontos kérdésről. A két önkormányzat konzorciumi megállapodása nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a szerződés aláírása előtt mégegyszer beszélnünk kell - fogalmazott. Lapunk kérdésére, miszerint volt-e előzetes egyeztetés, Balogh Ibolya elmondta:  - Van előzetes egyetértés a két testület között, és  aláírható lesz a támogatási szerződés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!