Felhőszakadás Fejérben is - Bakonycsernyét ismét elborította a sár

FMH - A meteorológiai szolgálat kedden este vörös riasztást rendelt el a Közép-dunántúli régióba érkező vihar miatt. A lezúduló csapadék miatt sárlavina öntötte el Bakonycsernyét.

MTI

Fejérben is vörös riasztás

Alig múlt el a múlt heti heves esőzések és szél miatti sokk, máris itt az újabb vihar. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden kora este vörös riasztást rendelt el a Közép-dunántúli és a Közép-magyarországi régióra, így Fejér megyére is, a várható erőteljes zivatarok, szél miatt. A katasztrófavédelmisek külön felhívták az autósok figyelmét arra, hogy az esetlegesen lehulló faágak, kidőlő fák miatt fokozottan óvatosan vezessenek, tartózkodjanak a hirtelen mozdulatoktól.

A két régióban többfelé várható heves zivatar, amelyet 90 kilométeres széllökések és jégesők is kísérhetnek. Lokálisan akár 20-25 milliméter eső is lehullhat rövid időn belül - közölte a meteorológiai szolgálat.
Nyugat-Magyarországon, Észak-Magyarországon, valamint az Észak-Alföldön jelenleg másodfokú riasztás van érvényben a zivatarok, a viharos szél és a jégeső miatt.
Előrejelzésük szerint szerdán északon, északkeleten lehet intenzív zivatarok kialakulására számítani.
(MTI)

Veszélytérkép itt!

Eközben a múlt heti áradások, viharkárok után kedden normalizálódni látszott a helyzet.
A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság keddi friss vízállásjelentése szerint a helyzet megyénkben egyre jobb és szerencsére javulóban van. A fehérvárcsurgói tározó keddi vízállása 612 centiméter, hétfőn még ennél  magasabb volt a vízszint. Az apasztó vízeresztés  hatására a tóból 20 centiméternyi víz távozott egy nap alatt. A Velencei-tó  mellől is jó hírek érkeztek, a keddi vízállás  177 centi, igaz, ez a tavunk csak 1 centit, de apadt. A pátkai tározó vízállása  állandósult, 564 centi, a zámolyi szintje viszont enyhén emelkedett,  446 centin áll.  A Nádoron még fenntartja az igazgatóság a II. fokú belvízvédelmi készültséget,  a vízszint állandósult. Baracskán normalizálódott  a helyzet, a szivattyút már el is szállította az igazgatóság. Bár nem a megye, a Balaton Siófoknál 118 centiméter, tovább is folytatják a vízleeresztést.  
A Dunánán, Adony térségében fenntartják a II. fokú belvízvédelmi készültséget, az adonyi szivattyútelep egész napon át dolgozik. 
A nádasdladányi  közös kert is alaposan megsínylette az elmúlt napok viharait. Pedig jó szívvel készültek a termények feldolgozására.  Hat területen (kertben) összesen mintegy háromezer négyzetméteren vetettek krumplit, borsót, tököt, uborkát a ladányiak abból a pénzből, amelyet pályázaton nyertek még a tél végén.
- Tíz-tizenkét közmunkásunk gondozta a növényeket amelyeknek egy részét a viharok bizony tönkre tették - mesélte  Varga Tünde, a település polgármestere.  - Természetesen bízunk abban, hogy a pusztulás nem végleges  és a növények magukhoz térnek. A szándékaink szerint a termés egy részét a saját konyhánkban feldolgozzuk, az óvodába, iskolába kerülnek, más részét pedig a rászorulóknak adnánk. Illetve reméljük, sikerül is nekik adnunk.
A faluban a múlt heti vihar okozott károkat, de korántsem olyan mértékűt, mint a Bakonycsernyén vagy Baracskán, vagy éppen Bicskén. A patak is megtelt ugyan, de még a legalacsonyabban fekvő partján is éppen megállt a víz. A csapadékelvezetés sok gondtól mentené meg Nádasdladányt, a megoldáson törik a fejüket.
Lovasberényben ezúttal elmaradtak a nagy károk, egyetlen ház rongálódott meg, elülső fala jelentősen megsüllyedt, s igencsak félő, hogy leomolhat a megrepedezett homlokzat. Az ingatlanban élő idősebb asszony és fia az önkormányzathoz fordult segítségért: a képviselőtestület első körben rendkívül testületijén úgy döntött, megkeresi a segítség lehetőségét különböző szervezeteken keresztül, ám ha ez nem járható út, a községi keretből segítenek a bajba jutottakon.

A vöröskereszt megyei szervezete Fehérváron, a Székely utcából kitelepített családot keresett fel, 14 ezer forint értékű élelmiszercsomagot adtak át. A megyében is elkezdték az árvízkárosult családok  felkutatását.  Bakonycsernyén, Bodajkon, Vértesacsán, Zámolyon két-két, Baracskán egy családot  kerestek meg. Hatezer, 11  és 25 ezer forint értékű csomagokat juttattak el hozzájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!