Ha átszakad a gát, láncreakció indulhat el! Egymillió köbméter víz áll a tavakban

Bicske - A város határában négy tóban egymillió köbméter víz áll, nem véletlenül fogtak össze a mentésben annyian! Három utca forgott veszélyben, több családot kitelepítettek, mostanra úgy tűnik, normalizálódik a helyzet.

Zsohár Melinda

A Bogya Károly utca, a Kanizsai út és a Szent László patakhoz közelebbi utcarész szenvedte meg a heves esőzést leginkább, az utcákon hömpölygött a víz. Öt házból és hat társasházi lakásból költöztették ki a lakókat a biztonság kedvéért, mondta el Tessely Zoltán polgármester, a helyi védelmi bizottság elnöke. Csupán egy család kérte az elhelyezést, őket a Csokonai Általános Iskolában szállásolták el, a többieket rokonok fogadták be. Rekettyei Béla saját felelősségére maradt otthonában.
- Kedden délután érkeztem haza Franciaországból, Nyugat-Európában nincs ilyen vészhelyzet – mondja a harmincéves kamionsofőr. – Mindenünk itt van, nem akartuk elhagyni a házat, s úgy láttuk, nem vagyunk életveszélyben – magyarázza döntésük okát a férfi. – A Bogya Károly utcán bokáig ér a víz, a bejárati lépcsőnknél egy fok választja el attól, hogy betörjön. Felemeltük a bútorokat mintegy 25 centiméterrel, deszkákra állogattunk mindent édesapámmal. A két- és hároméves fiaim náluk vannak, Mányon, mi a feleségemmel maradunk. Homokzsákokkal vettük körbe az épületet, bízom az apadásban, ami úgy tűnik, megindult. Szerda délután Németországba indulok, hétvégére térek vissza ismét, szerintem nem lesz baj – zárja a helyzetelemzést.
- Csatárláncban állunk a legnagyobb halastónál – folytatja Tessely Zoltán, aki tevőlegesen is részt vesz a mentésben, időnként „beugrik” a Parlamentbe, frissen választott országgyűlési képviselőként. – Azért dolgozik mindenki a mentésen, mert ha bármelyik tó gátja átszakad, láncreakció-szerűen zúdulna ki a víz a többi tóból is. Az egész város akkor sem forogna veszélyben, de bizonyos részek igen, s ezt kívánjuk megelőzni – mondja. A felcsúti fociakadémista diákjaitól kezdve a tordasi dalkörön át a csabdi barátok is jöttek segíteni a hivatásos és önkéntes tűzoltóknak, helyi cégek dolgozóinak, helybélieknek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!