Borünnep a Vértes lábánál

Csókakő - Badacsonyból, Szekszárd mellől, Budafokról, Mórról, Székesfehérvárról és az ország más borvidékeiről is sokan képviseltették magukat a csókakői Szent Donát borünnepen, melynek szervezői nem titkolják célukat: megismertetni a Vértes sajátos klímájában fejlődő nedűket a borhoz értőkkel.

Házi Péter

A vendégeket szombat délelőtt Veress István, a Szent Donát Borrend elnöke köszöntötte, majd Azurák Mihály, a borversek egyik legnagyobb hazai alakjának előadását hallgathatták meg a résztvevők. Gyönyörű látvány fogadta azokat, akik dél körül érkeztek a középkori vár tövében felállított színpadhoz: a tizenhat borrend nagymesterei és tagjai díszruháikban vonultak a pincékhez, hogy aztán megkezdődjön a borok ízlelgetése.
A borrendi találkozót idén már második alkalommal szervezték meg, s mint Veress István honlapunknak elmondta, a nyitott pincékbe természetesen nemcsak a meghívottak, hanem bármely érdeklődő bejöhetett, s kóstolhatott a nedűkből. A Szent Donát Borrend jövőre ünnepli fennállásának tizedik évét, s a tervek szerint akkor a teljes Kárpát-medencére kiterjesztik a borünnepet. A messziről érkezett meghívottak érdeklődéssel izlelgették a meszes-sziklás talaj remekműveit, az erre a tájékra olyannyira jellemző, korábban az erős savairól elhíresült ezerjó sokaknak igen pozitív meglepetést okozott, mint ahogy a móri borvidéken egyre terjedő zöldveltelini is gyönyörű íz- és illatvilágot képes produkálni a Vértes lejtőin.

A borkóstolás Kis Miklós csókai pincéjében csúcsosodott ki, ahol a reduktív és az oxidatív borkészítés előnyeiről illetve hátrányairól beszélgettek a szakavatott borászok. A laikus persze erre nem tehetett mást, minthogy bőszen kóstolgatta a hegy levét, s próbálta felfedezni a szakértők megidézte illatokat, savakat. Ha ez nem sikerült, akkor sem esett senki kétségbe, az újabb hordóból lopózott bor lágyan feledtette a hozzá nem értést. S egy idő után, az est végére valahogy mindenki igazi szakértő lett!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!