Költöznek az ürgék a börgöndi reptérről

Börgönd - Megkezdték az ürgék kitelepítését a börgöndi reptér azon területén, ahol majdan a kifutópálya építését tervezik. A művelettel a hét közepére el is készülnek.

Házi Péter

Vagy húsz ember halad egy vonalban a kétszáz méter széles területen s néha lehajolnak. Olyankor a többi is megáll, mintha valami furcsa szertartásnak lennének a részesei.  A műveletsornak azonban vajmi kevés köze van az emelkedett érzésekhez, ehelyett a börgöndi reptér ürgementesítése zajlik.  Altbacker Vilmos,  az ELTE etológiai tanszékének docense irányítja a  munkálatokat, s mint elárulja, minden nap kora reggel kezdenek, ekkor rakják ki a vékony rézdrótokat a korábban kis zászlócskákkal megjelölt ürgelyukakhoz, amelyekből több, mint kétezernégyszázat találtak. A metódust gyakorlott  ürgebefogóktól lesték el, akik  táplálkozási célból fogdosták be e kis állatkákat.

- A régi  Junoszty tévé eltérítő tekercsének leheletvékony rézdrótja, az ebből készült hurok a legalkalmasabb az ürgék befogására, mert ez nem okoz sérülsét nekik.  Amikor az ürge kidugja a fejét az lyukból, beleakad a drótba,  de vissza nem tud menni, a rövid szár megfogja. Ha nagyon kepeszt, akkor sem fullad meg, mert a vékony drót inkább elszakad - magyarázza a szakértő, aki az első napok tapasztalatai alapján úgy látja,  a májusi esőzések miatt az előre becsültnél jóval kevesebb, alig félszáz egyed lakhatja a kétszázszor ezerhatszáz méteres területet. Majd hozzáteszi:  Ha a különböző érdekvédelmi egyesületek tavaly és azelőtt nem tiltakoztak volna, akkor most valószínűleg több állatot tudnánk biztonságos helyre telepíteni. (Két évvel ezelőtt a védett  ürgéket megpróbálták már kitelepíteni, ám akkor két egyesület aggályát fejezte ki az ürgék későbbi életbenmaradása miatt, így sem akkor, sem 2009-ben nem vált időben jogerőssé a kitelepítési engedély.)

Visszatérve az ürgék befogására, a kisebb létszámú populációk esetében - amilyenné a jelek szerint a börgöndi is lecsökkent - alkalmazzák a kiöntéses módszert is: egy vizeskocsiból teleengedik a lyukakat vízzel. Egy ürge otthonának nagyjából tíz felszíni kijárata van, ezek mindegyikét figyelni kell. A művelettel várhatóan néhány napon belül végeznek, a befogott példányokat egy nyolc-kilencszáz méterrel távolabbi területre telepítik, majd felszántják régi otthonukat, hogy véletlenül se telepdjenek vissza. A későbbiekben a terevk szerint ezen a területen épülne meg a leendő reptér kifutópályája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!