Himalája-expedíció: ketten visszafordultak, Erőss jól bírja

FMH - A Himalája-expedíció két tagja, Tóth Zsolt operatőr és Kelemen Ferenc hatezer méteres magasságból visszafordult, Erőss Zsolt azonban jól veszi az akadályt.

J. Mező Éva


A magyar Himalája-expedíció elérte a 6400 méteres magasságot. Kollár Zsolt, az expedíció vezetője azt jelentette, hogy  Erőss Zsolt kiválóan teljesít, nem sok különbség látszik korábbi mozgása és a műlábbal való magashegyi hegymászása között. A csapat magashegyi túrázója, Kelemen Ferenc hazaindult, miután sikeresen teljesítette kitűzött  célját, elérte a 6000 méteres magasságot. A sportember eredeti tervei szerint  sem akart részt venni a csúcstámadásban. Rossz hír viszont, hogy Tóth Zsoltnak, az Erőss Zsoltról készülő dokumentumfilm operatőrének szervezete nem bírta a magashegyi körülményeket, így ő is visszafordult, és együtt utazik haza  Budapestre Kelemennel. A csoport után egy héttel később induló székesfehérvári alpinista, Gál László, Mécs László és Wetzl Péter társaságában rövidesen utóléri a csapatot, a 6400 méteres magasságban álló I-es táborban. A csapat így nyolc fővel indul tovább két nap pihenő után a 7200 méter magasan fekvő II-es táborba. Kollár Lajos szerkesztőségünkbe eljuttatott jelentése szerint   az időjárás nem szeszélyes, délután 3-4 óra körül ugyan befelhősödik és szállingózni kezd a hó, de a tavalyi Manaslu-expedícióhoz hasonló rossz időjárás nem várható. A hegyen jelenleg több mint 70 csapat tartózkodik, nagy a hangzavar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!