Kicsiny háborúk, néhány négyzetméteren

Székesfehérvár - A lipcsei csata, az 1944. június 6-án végrehajtott Pegasus-hadművelet, vagy a '45. január elején a Zámoly északi részénél végrehajtott Konrád-hadművelet is megelevenedett szombaton a székesfehérvári katonai emlékgyűjtemény tematikus napján a helyőrségi klubban.

Kocsis Noémi

Ólomkatonákat a napóleoni időktől láthattunk, persze elég közel kellett hajolni az aprócska dragonyosokhoz, akik életteli társaiknál nem kevésbé marconán markolták a fegyverüket. A katonai emlékgyűjteményben szombaton tematikus napot rendeztek: az ólomkatonák mellett igazi csatákat is végigkövethettek az érdeklődők: az egyik fehérvári makettbolt és klub támogatásával különböző hadmozgások elevenedtek meg a terepasztalokon. A résztvevők előre tolhatták hadállásaikat, vagy - ha elég számút dobtak a kockákkal - kilőhették az ellenséget. Mindez akár a neves író, H.G.Wells világát is idézhetné, hiszen a csaták újrajátszása nem csak a 19. századi, de a mai Angliában is igen népszerű, nálunk pedig szűk, de lelkes kör foglalkozik ilyesmivel.

 

 

Mint Ragler István törzsőrmester, az emlékgyűjtemény vezetője elmondta, a hadijátékok Wells "Kicsiny háborúk" címmel kiadott szabálykönyvéből is követhetőek. A programon - talán nem véletlenül - inkább a férfinem képviselőivel találkozhattunk, kétévesektől felfelé, a gyengébb nem képviselői közben az Árpád házi, vagy Mátyás király korabeli zászlók mai, színes ceruzás másainak, vagy papírhuszárok készítésével üthették el az időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!