Csörgőlabdás jótékonysági gála, több céllal

Székesfehérvár - Szombaton 10 órától a Köfém Sportcsarnokban csörgőlabda jótékonysági gálát rendez a Fehérvár Lions Club. Ezen több fehérvári élklub is képviselteti magát.

Matók János

Az idén 38 lelkes taggal megalakult a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének az 50., és Székesfehérvár immár második Lions klubja, a Fehérvár Lions Club, amely célkitűzése szerint hatékony segítséget kíván nyújtani  az arra rászorulóknak - derült ki azon a keddi sajtótájékoztatón, ahol a Club elnöke, Csohány Jánosné, alelnöke, Suplicz Zsolt, valamint a kapcsolatokért felelős Major Zoltán, aki egyúttal az országos szövetség protokollfőnöke, ismertette a szombati jótékonysági gála tudnivalóit.  Az apropó a sport, azon belül is a csörgőlabda, amely a paralimpiák szerves részét képezi, s a magyar válogatott sikere, ami a Világ Kupa elhódításában és az Európa-bajnoki címben jelentkezett.  

Nem véletlen, hogy a Fehérvár Lions Club, a Győr Első Lions Club, az országos szövetség,  a Magyar Csörgőlabda Szakosztály és a fehérvári Esélyek Háza közös elhatározása és célja, hogy létrehozzák a magyar bajnokságot. A sportág népszerűsítése érdekében, szombaton 10 órától jótékonysági gálát rendeznek a Köfém Sportcsarnokban. Ennek a céljai: segíteni és támogatni egy fehérvári csapat létrehozását; a Fejér Megyei Önkormányzat által Velencén fenntartott Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diák- és Gyermekotthon bentlakó árva és rászoruló gyerekeinek a karácsonyi ünnepségéhez való segítségnyújtás; a fehérvári származású látássérült, a több versenyen is sikeres zongorista  Jánoki Márió zenei tanulmányainak  segítése, életkörülményeinek a javítása.

A gálán - amelynek Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért felelős államtitkár-helyettese, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Spányi Antal megyéspüspök, Buzási Gábor, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének a kormányzója, és Csohány Jánosné a fővédnöke - a nézők az Alcoa FKC Right-Phone női kézilabdázóit, a Sapa Fehérvár AV19 hokisait, az Alba Volán SC öttusázóit és az Albacomp kosarasait is láthatják csörgőlabdázni. Mellettük a velencei, a  fehérvári Vízivárosi  és a Tolnai utcai Általános Iskolák, aztán a Comenius gimnázium, a velencei Szakiskola, a pátkai vállalkozók, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Fehérvár Lions Club csapatai játszanak egészen 14 óráig. Előtte  a magyar válogatott is tart bemutatót 10.15-től. A játékok közben több bemutató -  a  Laguna Táncklub, a Strassz Életmód Egyesület FitKid csoportja, az Alba Regia szenior néptánc együttes, a Curling Egylet szinkronkorcsolyázói - lesz látható, majd 19 órától a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban  jótékonysági hangversennyel zárul a gála.

Amit  a sportágról tudni lehet

A sportágat férfi és női, látássérült, vak és gyengénlátó sportolók űzik. Egy csapatban  három-három  játékos szerepel, a mérkőzések 2x10 perces félidőkből állnak. A 18 méter hosszú, három zónára osztott  pályán  a csapatok mögött a pálya szélességével azonos, 9 méter hosszú és  1,3  méter magas kapu áll, ide gurítással, vagy hajítással kell bevinni a másfél kilós, kosárlabda nagyságú  csörgőlabdát, amelynek a sebessége elérheti akár a 70 kilométerórás sebességet is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!