Inda vagy nem inda - milyen lesz a fehérvári Fő utca?

Székesfehérvár - Továbbra sem dőlt el, milyen lesz pontosan a felújított Fő utca. A polgármester szerint még e hónapban dönteni kell, a régészeti feltárás a nyár végén kezdődhet.

Házi Péter

 

Tavaly novemberben írta alá az önkormányzat a Belváros rehabilitációjának folytatása című projekt támogatási szerződését, amelynek két fő eleme a Hiemer-ház még romos részének felújítása valamint a Fő utca rekonstrukciója. A Fő utca felújítására még évekkel a szerződés aláírása előtt készített egy klasszikusnak nevezhető tervet Pirk Ambrus táj- és kertépítész mérnök, ám a városvezetés felvetette, érdemes lenne úgy felújítani a belváros kövezetét, hogy az országosan, vagy akár nemzetközi szinten is elismerést hozzon a városnak. Ezért három  szakembert kértek fel tervötletek elkészítésére, az elkészült  munkákat a Tourinform irodában véleményezhette a lakosság.  Mint annak idején erről beszámoltunk, a véleményt alkotók több mint 60 százaléka a Mezős Tamás (a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője) elképzelése mellett tette le a voksát, e terv legfőbb érdekessége, hogy  egy  este kivilágított inda-motívumot vezetne végig a belvároson. A Varkocs szobornál interaktív szökőkutat építenének, a zöldfelületeket pedig automata rendszer öntözné.
Ez utóbbi verzió kiviteli tervei is elkészültek, így már  pontosabban meg lehet határozni, mennyibe  kerülne mindez. Mint a legutóbbi közgyűlés által  tárgyalt előterjesztésből kiderül, a Pirk-féle terv megvalósítása legfeljebb százmillió forint többletforrást igényelne, a Mezős-féle  viszont nagyjából bruttó 450 milliót. A közgyűlés Cser-Palkovics András polgármester javaslatára úgy döntött, a szakemberek vizsgálják meg, lehet-e érdemben csökkenteni a közvéleménynek jobban tetsző verzió kivitelezési költségeit. Ha erre van lehetőség, akkor ez lesz a befutó, ám ha jelentős mértékű költségcsökkentésre nincs esély, akkor az első terv alapján újítják fel a Fő utcát.
Lapunk kérdésére, miszerint milyen elemek költségén lehetne lefaragni a kedveltebb elképzelésnél, a város polgármestere elmondta, véleménye szerint az igen drága gránit anyag helyett kellene esztétikus, természetes, de kifizethető árú alapanyagot találni, ám a Pirk-féle műkő sem megoldás, mert annak minősége, hatása nem illik a barokk belvároshoz. A döntést még áprilisban meg kell hozni, hogy ki lehessen írni a közbeszerzést a generálkivitelező kiválasztására. A tervek szerint idén nyáron még nem bontják fel a területet, minden rendezvényt meg lehet tartani. Először a régészeti feltárást végzik el, így leghamarabb nyár végén-ősszel kezdődhet a rekonstrukció. Ehhez természetesen a testületnek meg kell hoznia a döntést, melyik verzió mellett teszi le a voksot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!