Sírgondozással tisztelegtek a katonahősök előtt

Székesfehérvár - A Palotai úti (közismert nevén Hosszú) temetőben szerdán sírok gondozását kezdték meg honvédek és civilek. Azt mondták, az akció folytatódik, visszatérnek.

Tihanyi Tamás

 

- Meg lehet nézni a képeken, miként néztek ki ezek a sírok - mondta Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka munka közben. Mellette Cser-Palkovics András polgármester, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör fehérvári  elnöke kezelte az ecsetet, de ott volt a sírkertben Görög István ezredes és Oláh László nyugállományú alezredes, a Military Klub szervezője, valamint diákokkal  Kneifel Imre iskolaigazgató is. Kovács József tábornok elmondta: bejárták a temetőt,  s már tudják, melyik újabb négy sírt teszik rendbe legközelebb. Nem csak az aktív katonákra számítanak az elkövetkezendőkben (rájuk szigorúan önkéntes alapon, de minél nagyobb számban), szeretnék nyugdíjas  bajtársaikat is bevonni a munkába. Jobban ráérnek, kutassák fel, hol vannak elhanyagolt katonasírok. S ha már tudjuk ezt, megállapodunk a várossal a folytatásban. 
-  Negyven katonasírt találtam a temetőben - mondta Jobbágy Antal nyugdíjas ezredes. - Itt pihen tíz tábornok, tíz ezredes, akik  az első vagy a második világháborúban harcoltak. Sőt, akad olyan, aki a szabadságharcban küzdött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!