Támogatókat keres a fehérvári ultramaratonista

Székesfehérvár – Egy szenvedélyes futó, Lajkó Csaba kéri támogatók segítségét ahhoz, hogy el tudjon indulni egy spártai futáson, szó szerint spártai körülmények között.

feol.hu

A székesfehérvári városi könyvtárban rendszergazdaként dolgozó férfi életét munkája mellett a sport, azon belül is a futás tölti ki. Mint írja, ezt a sportágat 8 éve űzi rendszeresen, azóta több versenyen indult. Az ultrafutók népes táborához három éve csatlakozott. Az ultrafutás 42, 2 kilométer, vagyis a maratoni táv felett kezdődik. Magyarországon egyre népszerűbb, a magyar versenyzők sikeresen szerepelnek különböző külföldi versenyeken is.

Lajkó Csaba több versenyen kiemelkedő eredményeket ért el, például a Velencei-tó Szupermaratonon 2009-ben második lett az 54 kilométeres távon.

A versenyeken kívül 2010-ben jótékonysági futásokat is szervezett, amelyeken aktívan részt vett. Idén szintén számos nemzetközi versenyen tervez indulni, ezek közé tartozik a szeptemberi Athen-Sparta, Spartathlon UltraMaraton. Számára most ez az év versenye, felkészülését ennek rendeli alá. A Spartathlon egy 246 kilométeres ultramaratoni futóverseny Görögországban, Athén és Spárta között. Az 1983 óta évente rendezett megmérettetés szeptember utolsó péntekén rajtol, és a futók az Akropolisz lábától Leonidász király Spárta főterén álló szobráig futnak. A rendkívül megerőltető próbatétel az egyik legkeményebb ultramaratoni futás a világon, és negyedszázados története során számos magyar sikert hozott. Székesfehérvárról eddig Rápolti Gyulának sikerült kétszer teljesíteni – számol be Lajkó Csaba.

A szigorú szintidők, a kemény emelkedők és a gyakran szélsőségesen meleg időjárási körülmények miatt ultramaratonista körökben úgy tartják, hogy a Spartathlon az egyik legkeményebb, ha nem maga „a” legkeményebb futóverseny a világon.

A viadal tisztaságát védve a szervezők nem osztanak pénzdíjakat, és az összes célba érkező azonos díjazásban részesül, azaz nyer egy olajág-koszorút, melyet spártai elöljárók helyeznek a fejére, és egy érmet. Továbbá minden célba érkezőt spártai lányok kínálnak az Evrotasz folyó vizével.

A szervezők a versenyt nemcsak sporteseménynek, hanem kulturális rendezvénynek is tekintik, és ezt jól tükrözi, hogy 2006 óta évről évre a verseny kizárólagos szponzora a Stravos Niarchos Alapítvány, amely szinte kizárólag kultúrát, művészetet, oktatást és orvosi kutatást támogat.

A versenyre való részvételre sajnos nem elég a fizikai felkészülés és a lelkesedés, hiszen nevezési díjat, repülőjegyet is kell fizetni, és speciális futófelszerelés, táplálék-kiegészítők szintén szükségesek. Mivel mindezt Lajkó Csaba önerőből nem tudja kigazdálkodni, ezért támogatókat keres. S hozzáteszi: a versenyein mindig úgy áll rajthoz, hogy szülővárosát, Székesfehérvárt, Fejér megyét, a Magyar Tartalékosok Szövetségét és Magyarországot képviseli.
Ha valaki úgy dönt, anyagilag segíteni tudja a futót célja megvalósításában, ezen az email címen kapcsolatba léphet vele: [email protected]

Információk a Spartathlon futóversenyről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!