Kitörési pont Dunaújvárosnak a kézilabda akadémia

Dunaújváros - Miután zöld utat kapott a dunaújvárosi kézilabda-akadémia, felgyorsult a Dunaferr férfikézilabda-szakosztály összeroppanása. A történet végét mindenki jól ismeri.

Jankó Árpád

Szemenyei István, a  Dunaújvárosi Főiskola-Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia  igazgatója, nem is tagadja, hogy az alapkoncepcióba a férfi ág is beletartozott.
- Tavasszal már látszott, hogy a férficsapat nem képes fenntartani önmagát, és  tudható volt, hogy stabil  felnőtt együttes nélkül felelőtlenség lett volna  a fiúknak is nyitni akadémiai képzést.  Persze, nem zárható ki, hogy egyszer   teljes lesz a képzés.  Adott volt a cél:  a női kézilabdát mentsük meg hosszú távra.

 

 

- Ez átszervezéseket, munkamegosztást igényel. Melyek a legfontosabbak?

- Most júliusban már a serdülő és az ifjúsági csapat versenyeztetését is átvesszük, tizennégy éves kortól tizenkilenc éves korig az akadémia foglalkoztatja a játékosokat. A juniorok a felnőttek mellett versenyeznek, ám két éven belül őket is át kívánjuk venni. Így a teljes utánpótlás az akadémia égisze alatt működik majd. Az alapbevételt a főiskola és az önkormányzat adja. Ez évi huszonkét millió forint, ami öt éven keresztül biztosított. De nagyobb összeggel számolunk, hiszen lehetőséget ad anyagi forrrások megszerzésére az új társasági adótörvény. A támogatásra pályázni kell, és komoly kontroll kíséri a gazdálkodást. Számunkra, a sportot kedvelők számára, a sportág képviselőinek is kitörési pontot jelent a dunaújvárosi kézilabda-akadémia. Győr, Debrecen, Budapest után nálunk is kezdődhet a munka.

-  Kik és honnan érkeznek az akadémiára?

- A helyi tehetségekre építünk, hisz eddig is volt utánpótlás-nevelés Dunaújvárosban. De egy év múlva már más lesz az arány. Sőt, lehet meglepő, amit mondok: Radulovics Bojana és Mátéfi Eszter révén határon túli gyerekek érkezése is elképzelhető. És ha az első osztályú felnőtt csapat remekel a bajnokságban, akkor a szülő Dunaújvárosba hozza gyerekét.


- Ki vállal még aktív szerepet majd az akadémián?

- Az akadémia elméleti oldala Mocsai Lajos útmutatásai alapján áll össze. A szakmai munka vezetője Radulovics Bojana lesz, és Rapatyi Tamás edző vezetésével indul a munka. Mellette Farkas Andrea kapusedző tevékenykedik. Kérdés, hogy az NB I-es csapat új szakvezetője, Dankó Ervin tud-e nálunk is munkát vállalni? Az erőnléti, atlétikus képzésről sem mondunk le, például a főiskola testnevelőjét, Molnár Ferencet el tudnánk képzelni ezen a poszton, de később új edzők bevonásán is gondolkodunk. Egyelőre még nem végleges, de a Rudas és a Rosti középiskola lesz a két bázisintézmény. Jó hír: a kollégiumi helyek biztosítottak lesznek a gyerekek számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!