Filmvászonról az utakra

Szabadbattyán - Pákozdi Tamás öt évvel ezelőtt jutott hozzá az amerikaiak álomautójához. A hatalmas járgányt teljes egészében felújította. S azóta a találkozók rendszeres résztvevője.

Fehér Dániel

Pákozdi Tamás régóta dédelgetett álma vált valóra akkor, amikor megvette élete első amerikai autóját.
Amerika egyik legkedveltebb, legismertebb sportautóját tudhatja magáénak a büszke tulajdonos. A kocsi egy 1976-os évjáratú, második generációs Chevrolet Camaro. 1970-1981 között gyártották ezzel a kasztnival a típust, ami olyannyira népszerűvé vált, hogy már   1971-ben beválasztották a világ legjobb 10 autója közé. Sokaknak ismerős is lehet ez a fajta Chevy a Transformers című filmből - emlékeztetett Pákozdi Tamás vérbeli rajongóként.


Tamás egyébként gyermekkora óta szeretett volna egy amerikai kocsit, egyet azok közül,  amilyeneket a filmekben is látott.
- Nem pont Camarót szerettem volna venni, de amikor megláttam, azonnal tudtam, nekem ez kell. Öt  éve sikerült megvenni a kocsit. Akkor nagyon rossz állapotban volt, mondhatni, szinte egy roncshoz jutottam hozzá. Már az első utunkon hazafelé lerobbantunk, két kilométer után muszáj volt megállni, mert elfolyt az olaj. Végül trélerrel sikerült hazajuttatnunk a járgányt - mondta a tulajdonos.
Elárulta, hogy közel négy évet állt a kocsi, mire elkészült. Teljes restauráláson esett át. Fémtisztára bontották, az utolsó csavarig szétszedték a  kocsi. Kijavították a rohadásokat a kasztnin, valamint az alvázon. Ezeket homokfújták is, a krómelemeket pedig újrakrómozták.


Az autóban egy 5,7 literes V8-as motor dolgozik. Közel 300 lóerőt képes leadni a hátsó kerekekre. Igazi izomautó. Amikor beindul a motor, gyönyörűen szól a V8-as.  A felújítás során hengerenkénti leömlőket, 600-as karburátort, és oldalra kivezetett kipufogódobokat is megkapta a verda.  A kipufogókat végül a küszöbök alá rakták, ezzel is brutális kinézetet kölcsönözve az amúgy sem hétköznapi kocsinak. Mint a legtöbb amerikai autó, ez is automata sebességváltóval rendelkezik. Ez egy háromsebességes overdrive váltó.  Amikor Tamáshoz került az autó, akkor  amerikai szabványú lámpák voltak benne (piros indexek, sárga helyzetjelzők). Ezeket a felújítás során átalakították európai szabványra, mivel csak így kaphatott érvényes forgalmi engedélyt.

- Elsősorban kirándulni járunk a kocsival, kényelmesen elférünk benne mind a hárman, még a gyerekülésnek is van helye a hátsó ülésen - árulta el Tamás. Majd hozzáfűzte, természetesen az amerikai autók találkozóin is mindig részt vesznek, amit családja is épp úgy élvez.  -  Olyankor összegyűlik a sok fanatikus, megcsodáljuk egymás autóit, teszünk egy kört a városban. Sokan úgy gondolják, hogy egy ilyen autó 30 litert fogyaszt, de ez  tévhit. Ha betartjuk a szabályokat, akár 13 literre is le lehet vinni, ami egy 5700 köbcentis kocsitól jónak mondható. Amerikai autót birtokolni, vezetni egy életérzés, amit számomra más autó nem nyújthat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!