Felavatták Molla Szadek felújított síremlékét Velencén

Velence - Molla Szadik (1836-1892) felújított síremlékét avatták fel csütörtökön a református temetőben. Az esemény az Üzbég Köztársaság nemzeti ünnepére esett.

Tribolt Lajos

Molla Szadik Üzbegisztán csatagáj törökségéhez tartozott, az Aral-tó partján született. Molla volt, azaz az írást és olvasást ismerő, a Koránt magasabb szinten tanulmányozó szerzetesjelölt. Vámbéry Ármin neves keletkutató hozta magával. Szadik azt remélte, Vámbéryvel eljut Mekkába. Ez sohasem adatott meg neki, mert Magyarországon ragadt.  Az akadémia könyvtárának altisztje lett, Vámbéry jobb keze, élő szótára. Több neves magyar tudós nyelvtanára, hiszen akkoriban Európában ő volt az egyetlen, aki ismerte a türk nyelveket. Amikor Vámbéry Angliába utazott, akkor barátját, Molla Szadikot a velencei Hauszmann családnál helyezte el. A türk férfi később egy velencei asszonnyal élt, megtanult magyarul és összebarátkozott a helyiekkel. A református temetőben helyezték örök nyugalomra.
A velencei református egyházközösség, a Lakitelki Népfőiskola és a Nemzeti Fórum kezdeményezésére újították fel a síremlékét. A mai avatáson Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke méltatta életútját. Kiemelte, hogy Molla Szadik meséket és mondákat fordított magyarra több közép-ázsiai nyelvről, de fordított magyarról is. Legnagyobb munkája Arany János Rege a csodaszarvasról című művének csatagáj nyelvre fordítása. A politikus elmondta azt is, hogy Buharában idén még Vámbéry-emléktáblát avatnak, a magyar köztársasági elnök novemberben Üzbegisztánba látogat.  Az Interparlamentáris Unió keretében magyar-üzbég képviselőcsoport alakul.
Ravshanbek Duschanov,  az Üzbég Köztársaság ügyvivője kifejtette, szimbólikus jelentőséget tulajdonít annak, hogy az eseményre az Üzbég Köztársaság függetlenségének elnyerése 20. évfordulóján kerül sor.
A körzet országgyűlési képviselője szerint Molla Szadik része a magyar kultúra történetének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!