A járandóság a nyugdíj szerint

Székesfehérvár - A szolgálati járandóságot a nyugdíjemelés mértékével emelik majd. A foglalkoztatási előírások megszegése kizáró ok.

Tribolt Lajos

A szolgálati járandóság megszűnik, ha  a jogosult meghal, ha  a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, ha a jogosult nő részére 40 év jogosultsági idő alapján öregségi nyugdíjat állapítanak meg, ha   a nyugdíj-megállapító szerv a jogosult kérelmére megszünteti,  illetve  ha a szolgálati járandóságban részesülő személy foglalkoztatására a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában került sor.  Akinek korhatár előtti ellátása megszűnik, annak korhatár előtti ellátás ismételten nem állapítható meg.
 Ha a szolgálati járandóságban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a szolgálati járandóság csökkentések nélküli teljes összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani.
 A szolgálati nyugdíj összegét 2011. december 31-ével a 2011. december 31-én hatályos szolgálatinyugdíj-megállapítási szabályok szerint, 2012. december 31-éig  annak folyósítása nélkül  meg kell állapítani, illetve újból meg kell állapítani (nyugdíjrögzítés) annak, aki   2011. december 31-én hivatásos állomány tagja,    1955. évben vagy azt követően született, és    a szolgálati nyugdíjjogosultság szempontjából figyelembe vehető szolgálati ideje 2011.  december 31-én eléri a 25 évet.
 A szolgálati járandóságot a jogszabályokban meghatározott nyugdíj-megállapító szervek állapítják meg, és a nyugdíjfolyósító szerv folyósítja, és a nyugellátásokkal egyezően kell emelni.
 A rokkantsági nyugdíjakkal kapcsolatos új szabályokkal a jövő héten foglalkozunk.

Cikkeink a nyugdíjszabályokról ide kattintva olvashatók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!