Demonstráció a Bőrgyár hasznosítása miatt - a közgyűlés döntött: nem adják át az épületet

Székesfehérvár - Csütörtök reggel mintegy száz demonstráló gyűlt össze a Városháza előtt, hogy hangot adjanak véleményüknek. A közgyűlés végül nem szavazta meg, hogy ingyen átadják az épületet. A Jobbik szerdán sajtótájékoztatót tartott, az épületben korábban rendszeresen programokat szervező Bőrgyár Kulturális Egyesület pedig este közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Bőrgyár roma kulturális központtá alakítása kapcsán.

Házi Péter

Csütörtök reggel békésen zajlott a demonstráció a Városház téren, mintegy száz ember gyűlt össze a tervezett projekt miatt. Mező Balázs, a Jobbik városi elnöke ismertette a jelenlevőkkel az eredeti beterjesztést, amely a Bőrgyár roma kulturális központtá alakításának elképzelését tartalmazta. Az eredeti beterjesztés után ismertette a második beterjesztést is, amely az épület átadásának tervét nem támogatja. Véleménye szerint az előterjesztésben létrejött változtatást a Jobbik nyomására sikerült elfogadtatni.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is a helyszínre érkezett, Árgyelán Jánossal, a Jobbik megyei elnökével folytatott beszélgetésekor felhívta a figyelmet arra, hogy szerencsés lett volna, ha a Jobbik alaposabban tájékozódik a témában, s ismertette azt a kormányhatározatot,  miszerint meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogyan lehetne  a felszabadult 1,7 milliárdos összeget mégiscsak  ugyanabban a városban, azaz Fehérváron  fejlesztésre fordítani.

A csütörtöki közgyűlésen végül 21 képviselő szavazott amellett, hogy ne adják át ingyen az épületet roma kulturális központ létrehozásához.

További döntések a közgyűlésről

A közgyűlés elején címzetes igazgatói kitüntetést és pedagógus szakszolgálati emlékérmet kapott három fehérvári iskola nemrégiben nyugdíjba vonult igazgatója: Szilágyi Lászlóné a Nemes Nagy Ágnes Kollégium igazgatója, Rehák Mihály a Táncsics Mihály Általános Iskola és Szücs Sándor Tóparti Gimnázium igazgatója.

A közgyűlés nem hozott döntést arról, hogy kit bíz meg a Vörösmarty Színház igazgatói feladatainak ellátásával, erről egy következő, rendkívüli ülésen határoznak. A döntés előzménye, hogy Székesfehérvár jegyzője egy január 18-i keltezésű levelet kapott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárától. A levélben azt kifogásolják, hogy az egyik pályázó, dr. Szabó Károly nem rendelkezik az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény szerinti szakmai gyakorlattal és kijelentik, hogy a pályázó a részletezett feltételeknek nem felel meg. A polgármester javasolta, hogy a közgyűlés ne hozzon döntést, hanem keresse meg levélben Szőcs Géza államtitkárt a levéllel kapcsolatoa kérdéseivel, és rendkívüli közgyűlésen döntsenek a színház igazgatójáról. Márton Roland az MSZP frakció részéről egyetértett az előterjesztéssel, annyival egészítette ki azt, hogy a rendkívüli közgyűlésen adjanak bemutatkozási lehetőséget a pályázóknak, hogy a fehérváriak a televízión keresztül láthassák a döntés folyamatát. Az előterjesztést, a kiegészítéssel együtt egyhangúlag fogadta el a testület.

Döntöttek a képviselők 2012-es kulturális rendezvények támogatásáról is. A közgyűlés támogatásáról biztosította többek között a Fehérvári Zenei Napokat is. A 2012. évi FEZEN sztárvendége minden valószínűség szerint a Deep Purple lesz.

Szerda

Várhatóan nem adják át ingyen a Bőrgyárat

A gazdasági bizottság kedd esti ülésén került szóba először az  előterjesztés, hogy a romos Bőrgyár épülete alkalmas lehetne egy roma kulturális központ létrehozására, amely a roma kultúra kincseit gyűjtené össze. Ha a város használatba adja az ingatlant a roma önkormányzatnak,  az ingatlan teljes felújítása megoldható lenne pályázati pénzből, az nem terhelné a város költségvetését.
A gazdasági bizottság ülésén Szigli István aggályát fejezte ki az ötlettel kapcsolatban, mondván, lakossági fórum sem előzte meg az előterjesztést.  Hasonló véleményen van a Jobbik. Sajtótájékoztatójukat  követően az önkormányzat közleményt adott ki, miszerint "a Jobbik és a magyar gárda minden jóérzésű embert megdöbbentő stílusú híresztelése azt állítja, hogy döntés született egy roma központ létrehozásáról Székesfehérváron, amit csütörtöki ülésén a város önkormányzata az érintett ingatlan ingyenes átadásával támogat."
A város tájékoztatása szerint a közgyűlés az előterjesztést csütörtökön valóban megvitatja, de az ingatlan ingyenes átadását a polgármesteri előterjesztés alapján várhatóan el fogja utasítani, arra ugyanis a nemzeti vagyon hasznosításáról szóló jogszabályok nem adnak lehetőséget. A  közlemény szerint a híresztelés nem más, mint a Teleki gimnáziummal kapcsolatos ügyhöz hasonló alaptalan politikai hangulatkeltés.
 Lapunk kérdésére Bóka Viktor, a város jegyzője  elmondta, azért kellett bizottság elé vinni az előterjesztést, mert - miután a város visszamondta a Bőrgyár kulturális központtá alakításáról szóló korábbi  nyertes pályázatot - felszabadult 1,7 milliárd forint. Ez ügyben 2011 decemberében született egy kormányhatározat,  miszerint meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogyan lehetne  az összeget mégiscsak  ugyanabban a városban, azaz Fehérváron  fejlesztésre fordítani. Másrészt életbe lépett a nemzeti vagyonról szóló törvény, ami szerint önkormányzati ingatlant csak közfeladat esetében lehet bárkinek ingyenes használatba adni, márpedig a roma kulturális központ nem az. 

A Jobbik demonstrál

- Amikor a magyar kultúrára egyre kevesebb a pénz, véleményünk szerint nem roma központra van szükség Fehérváron - mondta sajtótájékoztatóján Mező Balázs, a Jobbik fehérvári szervezetének elnöke, aki feltette a kérdést: - Miért nem előzte meg sem lakossági fórum, sem jogi egyeztetés az ötletet? A Jobbik csütörtökön reggel fél nyolcra a Városháza előtt találkozót szervez, ezzel is nyomást kívánnak gyakorolni a város vezetésére, hogy álljon el a roma központ helyi megvalósításától.

A Bőrgyár Kulturális Egyesület közleménye

A Bőrgyár Kulturális Egyesület tudomásul veszi, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata kulturális célokra szeretné újrahasznosítani a Székesfehérváron, a Tobak utca 27. szám alatti belterületi ingatlant, vagyis a volt Bőrgyárat. Mivel az egyesület 2003. óta számtalan sikeres rendezvényt szervezett a gyárban, valamint maga a szervezet is azzal a céllal jött létre, hogy a városban élő művészeknek és a kortárs művészetek iránt érdeklődőknek alkotói, bemutatkozási, illetve szórakozási lehetőséget nyújtson, részt kíván venni a 2012. január 19-ei városi közgyűlés javaslatai pontjai között szereplő, a város és az Országos Roma Önkormányzat közötti projekt részleteinek kidolgozásában, amennyiben a javaslat elfogadásra kerül.

Nem titkoltan azzal a céllal, hogy amennyiben a Bőrgyár ilyen módon kerül megmentésre, a leendő kulturális tér az egyesület szerint a Bőrgyár Kulturális Egyesület rendezvényeinek és tevékenységének is helyszínéül szolgálhatna a tervezett Roma Kulturális Központtal együttműködve. Természetesen amennyiben a javaslatot nem fogadja el a közgyűlés, de bármilyen más módon kulturális célra kívánja a helyszínt a város a jövőben hasznosítani, a Bőrgyár Kulturális Egyesület kész az együttműködésre.

Egyúttal a Bőrgyár Kulturális Egyesület elhatárolódik a 2012. január 19-én reggel 7 óra 30 percre, a Városháza elé szervezett demonstrációtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!