Őrségváltás: újabb alakulat katonái értek haza épségben

Székesfehérvár - A 2014-re tervezett kivonulásig még sokszor kell számolnia a hónapokat azoknak, akik Afganisztánban szolgáló katonáink épségéért aggódnak idehaza. Egy küldetés most véget ért.

Tihanyi Tamás

Egyszerre volt visszafogadó és kibocsátó ünnepség  az Alba Regia laktanyában. Lefordítva ez azt jelenti, hogy Afganisztánból hazaérkezett,  Libanonba és Nyugat-Szaharába útnak induló katonákat köszöntöttek  az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) rendezvénytermében.
Az MH Nemzeti Támogató Elem harmadik váltásából és az ISAF logisztikai iskolájának első magyar váltásából  jöhettek szolgálatuk végeztével épen és egészségesen haza honvédeink. Küldetésükről Baráth István dandártábornok, az ÖHP logisztikai erőinek főnöke azt mondta: a világpolitika fájó pontja, nagy feladata egy működőképes  Afganisztán létrehozása. A honvédség elsősorban fejlesztésekben és képzésekben, az  újjáépítéshez kapcsolódó feladatok ellátásában vesz részt. A  lehető legnagyobb hatékonyságot követeli tőlünk (is) az afganisztáni helyzet.


A Mazar-e Sharifban (Mazarban, ahogy a mieink mondják) tevékenykedő  logisztikai alakulat dolgát  eleinte a Pul-i Khumriban lévő PRT-bázis katonái végezték el, ám idővel szükségessé vált egy különálló egység  kiutazása. A harmadik váltás  tagjai kapták meg hazájuk elismerését szerdán kitüntetés, vagy  érem formájában. Baráth tábornok összességében kiválónak ítélte meg a műveleti területen feladatukat végző magyar katonák    teljesítményét. Bátrabbakká váltak és  kivételes képességekkel gazdagodtak honvédeink, mondta, s hozzátette: a külszolgálattal egyrészt nemzetközi és szövetségesi  kötelezettségeinknek teszünk eleget, másrészt a hazatérők tapasztalatai növelik  a honvédség harcértékét.      


A kiutazó 2-2 katonához  szólva  Baráth István dandártábornok  elmondta: a libanoni és a nyugat-szaharai  misszió is bőven rejt magában veszélyeket.
- Nehéz feladatok várnak önökre, hiszen a világ olyan térségeibe indulnak, amelyek gyakran szerepelnek a híradásokban. Elvárom tehát, hogy a feladatteljesítés során elsősorban a biztonságra és a szabályok betartására fektessék a fő hangsúlyt - jelentette ki a logisztikai erők főnöke.
Nyugat-Szaharában (ahol a megszálló marokkói hadsereg és az ellene egykor harcoló nyugat-szaharai haderő közötti fegyverszünetet kell ellenőrizni)  25 nemzet katonáival működik együtt  az egyéni beosztásokba induló két honfitársunk. Libanon pedig az ENSZ egyik legzűrösebb terepe: 1978 óta eddig mintegy kétszáz külföldi békefenntartó  halt meg ott munkája közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!