Közgyűlés: elfogadták Fehérvár költségvetését

Székesfehérvár - A város képviselő-testülete szerdai ülésén 18 igen, 2 nem szavazat ellenében elfogadta Fehérvár 2012-es, 32 milliárdos költségvetését. A vita a felvett hitelek szükségességén (is) folyt.

Házi Péter

Az év közben várható minden bizonytalanság ellenére a költségvetés garantálja a város stabil  működését, úgy, hogy az adósságállomány csökkentése mellett a megkezdett fejlesztéskere is jut pénz. Ugyanakkor le kell szögezni, a jelenlegi gazdasági helyzetben legfontosabb a város kötelező feladatainak ellátása - mondta Cser-Palkovics András polgármester a mai közgyűlést követően, amelyen a városatyák megszavazták a költségvetést. Márton Roland és Knizse Gyula MSZP-s képviselők  szerint pénzügyileg ugyan megalapozott, ám politikailag nem vállalható a költségvetés, mert nem ad választ a fehérváriak problémájára, például arra, hogy immár egymilliárd forint a lakosság közüzemi számlatartozása.

A költségvetés vitájának legsarkalatosabb pontja a múlt felemlegetése volt: a fideszes képviselők szerint különösen a panelprogram erőltetett véghezvitele miatt felvett többmilliárd forintnyi hitel most kezdődő visszafizetése az, ami jelentősen rányomta a bélyegét a 2012-es költségvetés összeállítására. Cser-Palkovics András polgármester szerint a 2000-es években az önkormányzat hitel felvétele nélkül is tudott volna segíteni a panelházak felújításában.

 Szigli István szerint ugyancsak vitatható a panelfelújítás üteme, különösen annak fényében, hogy a családi házas övezetek nem kaptak ilyen támogatást. Véleménye szerint igen nagy gond, hogy az intézmények fenntartására az államtól kapott normatíva folyamatosan csökken, idén  már a működési költségek ötven százalékát kell önerőből előteremtenie a városnak. 

Knizse Gyula szerint  amennyiben a város annak idején nem állt volna neki a  a panelprogramnak, a válság kirobbanását követően erre nem is lett volna lehetősége.  A szocialisták nem szavazták meg a büdzsét, mert az nem a szolidarítás költségvetése. A város polgármestere szerint ebből is  látható, hogy az MSZP tisztújításra készül, mert tavaly, amikor nem volt ilyen nyomás, igent mondtak a költségvetésre.

Gál Péter, a városi képviselőtestület jobbikos tagja a közgyűlésen bejelentette, levélben kérte Vona Gábortól, a Jobbik elnökétől  párttagságának megszüntetését, s a hónap végével  visszaadja a Jobbik listavezetőjeként szerzett városi közgyűlési mandátumát is. Gál Péter a fehérvári Jobbik alapító tagja, második képviselői ciklusát töltötte a közgyűlésben.

Gál Péter döntéséről ide kattintva olvashat bővebben!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!