Mi lesz a Belmajorral? Ismeretlen a tettes, pályázhatnak a kárelhárításra

Pátka - Vélhetőleg idén már nem kerülhet pont a pátkai Belmajor ügyére, amelyben egyelőre a mentesítés megterveztetésén gondolkodnak az illetékesek. A költségek nem lesznek alacsonyak...

Kocsis Noémi

Mintegy kétezer köbméternyi földet kellene kitermeltetnie, elszállíttatnia és  hacsak nem akarnak egy méretes gödröt  újratöltenie a pátkai önkormányzatnak a Belmajor területén. Mint lapunk is megírta korábban, a korábbi termelőszövetkezeti tulajdonú ingatlanon nagy mennyiségű olajos szennyezettség miatt indult környezetvédelmi eljárás, még az előző polgármesteri ciklus és faluvezető idejében. A bírság úgy hétszázezer forintnyi volt, ezt a falu kifizette, az eljárás első része lezárult, a környezetvédelmi hatástanulmány elkészült. Ezen túl megkezdődött a kárenyhítés a területen, vagyis a látható olajmennyiséget elszállíttatták és a szennyezett burkolatot lemosatták.
- Ez év első negyedévében kell leadnunk a mentesítésre vonatkozó tervet. Ami a teljes belmajori helyreállítást illeti, a költségek igen magasra is rúghatnak attól függően, mennyi és milyen jellegű mentesítési munkát kell elvégeztetnünk - magyarázta lapunk kérdésére Nagy Dániel pátkai polgármester.  Ugyanis köbméterenként 10-15 ezer forint csak az elszállíttatás, a gödröt vissza is kell tölteni, ami körülbelül ötezer forint köbméterenként.
A mentesítésre egy EU-s pályázat megnyílása adhat lehetőséget a falunak. A közbeszerzésre kötelezett pályázásnak azonban feltétele, hogy ismeretlen elkövetőt jelöljenek meg okozóul, hiszen az uniós direktíva szerint minden károkozásért az elkövető felelős. A hivatalos büntetőfeljelentés végeredményeként elévüléssel zárult az ügy tavaly, a tettes ismeretlen. A határozatlan határidejű mentesítés során fúrásokat kell végeztetnie az önkormányzatnak, de kötelezettek lesznek a szennyezés monitorozására, valamint az érintett majorépület lebontására is. - Mindez időbe telik, a befejezés nem várható az idén - kalkulált a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!