A 21. század sportága? Mozgás és szépség a Fit Kid-en

Székesfehérvár - Nemrégiben rendezték meg a Fit Kid I. osztályú versenyét, az Országos Grand Prix Magyar Bajnokság nyitó fordulóját, illetve a Fit Kid Dance Show-t a Fehérvár Kupáért a Videoton Oktatási Központban.

Kővári Gabriella

A Fit Kid bajnokságon tizenhat egyesület kétszáz ifjú tehetsége mérettette meg magát 5-18 éves korosztályban, több kategóriában. Az I. osztályú versennyel egyidőben Fehérvár Kupa címen Fit Kid  dance show bajnokságot is tartottak. Az eseményt szervező Strassz Életmód Egyesület Fit Kid szakosztályának megalakítását a fehérvári születésű, ma már Izlandon élő nemzetközi Fit Kid koordinátor Győrfy Krisztina kezdeményezte 2009-ben.
- A szervezés lehetősége nem csupán egyesületünk számára megtisztelő, hanem Székesfehérvár városának, illetve Fejér megyének is, ugyanis ez az első alkalom, hogy a Fit Kid Szövetség választása egy dunántúli helyszínre esett - mondta Lővei Mária, a rendezvény főszervezője, a fehérvári fit kid csapat edzője, aki az 1976-os Montreáli Olimpia negyedik helyezett tornászcsapat tagja is volt. - A fit-kid dance verseny annyiban különbözik a Fit Kidtől, hogy a versenyzők itt csak egy-egy lazasági, erő-, valamint akrobatikus elemet és egy nagy gimnasztikai ugrást mutatnak be, továbbá elemcsoportonként egy-egy, a szabálykönyvben meghatározott, kötelező elemet is. Nagyon sokoldalú ez a sportág, nem olyan kötött, mint például az aerobik, a gyerekek személyisége jobban kibontakozhat a zene, a tánc és a színpadi megjelenésük által.

 



 Ahogy az a felnőtt fitness versenyeken is hagyomány, ezen a versenyen szintén megmutatták szépségüket az estélyi ruhás fordulón, a kidolgozott, arányos, szimmetrikus izomzatukat pedig a fürdőruhás bemutatón.  Kilenc korcsoportban mérték össze tehetségüket az egyéni versenyzők. A zsűri a szépséget, a sportos megjelenést és a technikai tudást értékelte. A másfél perces számok során a légies lányok többek között felidézték a disco korszakot, a porseprűs takarítást, a keleti táncok világát, a bikavidalok hangulatát, a magyar néptáncot, a rocksztárok világát, az indián kultúrát, a törzsi táncokat. A lányok között volt vámpír, tévézés ellen sporttal lázadó, Mozart, hegedűvirtuóz. 
 
Az I. és II. korcsoport mindhárom helyén szolnoki lányok végeztek. Első lett Szeleczki Anna a Pelikán SE-ből, második Menkó Ametiszt Kiara, harmadik Csényi Anna a Top Talent SE-ből. A II. korcsoport győztesei is mind a Pelikán SE-t erősítik: Lugosi Laura,Veress Lili és Török Vanda állhatott dobogóra. A III. korcsoport dobogósai: Kun Nadin, a szolnoki Top Talent SE-ből, Molnár Gyöngyös a budapesti Csollány Sportiskola versenyzője, és Radnai Réka Dabasról. A IV. korcsoport  győztes pozícióit a szolnoki Top Talent SE versenyzői szerezték meg: Kiss Rebeka, Dobozi Bernadett és Balázs Nikolett. Az V. korcsoport bajnoka a dabasi Csernus Anna, a ceglédi Takács Vivien és Horváth Ramóna, a szolnoki Pelikán SE versenyzője lett. A VI. korcsoport legeredményesebb versenyzője Kocsis Lili, a budapesti Gilda Max SE tagja, második lett Kajó Kinga Hódmezővársárhelyről, harmadik Csekő Szandra a szolnoki Pelikán SE tagja. A VII. korcsoportban kiemelkedő teljesítményt nyújtott a davasi Gergely Glória, Gál Anett és Arany Nóra Ceglédről. A VIII. korcsoport győztese lett Tóth Jennifer Hódmezővásárhelyről, Gecser Eszter és Csizmadi Dóra Dabasról. Végül a IX. korcsoprtból dobogós helyezést ért el Basa Vivien Ceglédről, Herbert Evelin Zalaegerszegről és Gelencsér Tímea a budapesti Csollány Sportiskolából. 

 A Fit Kid Dance Show Fehérvár Kupa I. korcsoportjának dobogós csapatai: első lett a Westwind Show a budapesti AF SE-ből, második a várpalotai Iko Iko, harmadik helyen végzett a Dabasról érkezett Csingiling csoport. A székesfehérvári Strassz SE Pöttöm Pannák csapata a negyedik helyet szerezte meg, ötödik helyen végzett a szolnoki Pelikán SE Pónik csapata, hatodik lett a Nyuszik csapata a fehérvári Strassz SE-ből. A II. korcsoport győztesei: első helyen végzett a várpalotai Ír Tánc csoport, második lett a Strassz SE Fame csoportja. A dobogó harmadik helyére a dunaújvárosi Keleti Kincsek kerültek, a fehérvári Strassz SE Grease csoportja a negyedik helyet vívta ki magának, a budapesti AF SE Amazonok csapata lett az ötödik, hatodik helyen végzett a Dreamgirls, a szolnoki Pelikán SE tagjai.

A Fit Kid-et a huszonegyedik század sportágának tartják művelői, és az azt űző gyerekek szerint a legélvezetesebb edzésforma. A sportág oktatói legfőbb célnak tekintik az egészséges életmódra nevelést és a prevenciót. Ez egy több sportágból építkező, táncos összekötő elemeket tartalmazó, egyéni arculattal rendelkező, zenére végzett sportforma, amelyet egyre szélesebb körben ismerik el  nemzetközileg is. Az órák során az erősítés, a nyújtás, a mozgáskoordináció és az állóképesség fejlesztése szerves egységet alkot.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!