A mellrák kialakulása a gyerekkorból ered!

<b>FMH</b> - Étrendjük és a mozgással töltött idő is összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásának kockázatával fiatal lányoknál. A megelőzést tehét nem lehet elég korán kezdeni!

feol.hu

A tanulmány eredményét a brit The Daily Telegraph internetes kiadása közölte.
Születésüktől 13 éves korukig 1146 lány egészségét követette tanulmányában Jaak Janssens, az Európai Rákmegelőzési Szervezet elnökének vezetésével egy kutatócsoport. A belgiumi székhelyű szervezet a gyerekkori táplálkozási szokásokat, az életmódot, valamint a környezeti tényezőket vizsgálta, és kapcsolatot keresett a korai mellrák kialakulásának kockázatával.
"Úgy tűnik, hogy a mellrák csaknem teljesen a gyerekkorból ered. A mell kifejlődése megkezdődésekor a legérzékenyebb" - írja a tanulmány, melyet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság eheti konferenciáján ismertetnek a szerzők.
A vizsgálat összefüggést talált a fiatal lányok körében az elhízás és a mozgásszegény életmód, valamint a mellrák kialakulásának emelkedett kockázata között. Egyes hormonok jelenléte a gyerekkori környezetben (például cumispalackokban) szintén növelte a mellrák kockázatát - állítja a tanulmány.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!