A szemétszállítás drágul a legdurvább mértékben

Székesfehérvár - Nagyjából az inflációval megegyező mértékben nőnek januártól a közüzemi szolgáltatások díjai, egyedül a szemétszállítás lesz jelentősen drágább.

Házi Péter

A lakossági vízdíj a szennyvízdíjjal együtt a jelenlegi köbméterenkénti 757  forintról 783 forintra nő januártól. A helyi buszokra elővételben váltott jegy ára 230 forint helyett 240 lesz, az összvonalas havi bérlet ára 150 forinttal, 6400-ra emelkedik. Nagyobb  arányban nő  a nyugdíjas és a diákbérletek ára: 2150-ről 2400 forintra. Átlagban 4,96 százalékkal lesz drágább jövőre Fehérváron utazni. Négy százalékkal lesznek drágábbak jövőre a temetői szolgáltatások.
 A városi piacon nem egyformán emelkednek a bérleti díjak: a frekventált helyen lévő árusítóhelyek esetében nagyobb  lesz, az előnytelen helyen lévőknél lesz, ahol egyáltalán nem emelnek. A piac emeletén lévő üzletek esetében 2008 óta nem volt díjemelés, így - bár nem igazán jó a forgalom - itt is szükséges az áremelés. (A piacon tavaly egyáltalán nem emelkedtek a tarifák.)
 A parkolásért fizetendő díjak esetében átlagosan öt százalékos emelést hagyott jóvá a testület  differenciáltan. A legdrágább övezetben 320-ról 330 forintra emelkedik az egy órás parkolás díja, a II-es övezetben 170-ről 180-ra, a legolcsóbb zónában 90-ről 100 forintra. A zónában lakók számára váltható éves bérlet ára 730 helyett 770 forint lesz. A minden parkolóba érvényes éves bérletért a tavalyinál ötezer forinttal többet, 92 ezret kell fizetni.
 Jelentősen drágul a szemétszállítás: egy 110 literes kuka egyszeri ürítése a korábbi 176 forint helyett 380 forint lesz. Az indoklás szerint a jelenlegi tarifa jóval az országos átlag alatt van, másrészt 2013-tól várhatóan hatósági áras lesz ez a tevékenység, amihez jobb több  lépcsőben felzárkózni, mint egyszerre nagyot emelni.
 A rezsikiadás talán legnagyobb tételét jelentő távfűtés díja viszont nyárig biztosan nem emelkedik sem az alapdíj, sem a hődíj tekintetében: gigajouelonként továbbra is 3625,7 forintot kell fizetnünk a távmelegért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!