A történelem ajándéka - felavatták a Károlyi-kastély felújított szárnyát

Fehérvárcsurgó - A tizenkét éve elkezdődött kastélyfelújítási program két éves, utolsó üteme befejeződött. Az átadás, avatás és szentelés pénteken történt meg a középső szárnyban.

Tihanyi Tamás

 A Károlyi József Alapítvány 1997-ben pályázat útján szerezte meg a kastély 35 éves hasznosítási jogát, s akkor tervezték meg  a felújítást. Két év múlva elkészült az északi pavilon a kápolnával és  a könyvtárral, 2001-ben pedig átadták a déli szárnyat.    Abban az évben szerezte meg a Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. az üzemeltetői jogot, majd saját és pályázati források felhasználásával 2007-re megújult  a mindkét szállodai szárny az étteremmel és a konyhával együtt. Addigra a díszudvar és a díszudvari homlokzatok restaurációja is megtörtént. Később, amikor lehetőség volt pályázni a Közép-dunántúli Operatív Program turisztikai ágazatában, azt a lehetőséget sem szalasztották el, így érkezhettek el a pénteki ünnepséghez.    De ezzel még nem érnek véglegesen véget a munkálatok, hiszen a tervek szerint  rövidesen a teljes park és a tó helyreállítása is megtörténik, s renoválják a melléképületeket is. Mára megteremtődött a kastély hosszú távú gazdaságos működtetésének, és az önfenntartásnak a feltétele.


Az avatás vendégeit (sokak között Vargha Tamást, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét és Spányi Antal megyés püspököt)  Károlyi György, a kastélyt 1844 és 1853 között építtető  néhai gróf, Károlyi György ükunomája várta, s köszöntötte. A 2009-ben kezdődött, közel félmilliárd forintos felújítási programról Bendi Lajos,  az alapítvány főtitkára beszélt, az épület   szépségeit, sajátosságait Kralovánszky Réka vezető tervező mutatta be a hallgatóságnak. Majd Báger Gusztáv, az alapítvány elnöke  szólt.


- Mindannyian tudjuk, a régi kastélyok a történelem ajándékai a jelen számára. Bennük van az adott kor szellemisége, hagyománya, kultúrája és eszméje - mondta, majd így folytatta:  - Volt, aki kibontogassa a kódolt üzeneteket, amelyek a falak közé lettek gravírozva, jelen esetben Károlyi György úr és családja. Ezek a régi, patinás épületek, házak megmutatják, mennyire szerteágazó a magyar intelligencia, a nemzeti kreativitás. Bennük van a magyar identitás, a hazaszeretet eszméje és a kultúránk sokoldalúsága, minden irányzatra odafigyelő gazdagsága, színessége és találékony vonzereje. Nyisson ablakot ez a hely a globalizáción keresztül a nagyvilágra,  azon kérdések megtárgyalására és megválaszolására, amelyekkel előbbre mehet Magyarország gazdasága, kultúrája, és  növekedhet tekintélye.   Nekünk kell ellátni, gondozni a teremtett világ kincseit, eredményeit. Egyetlen kastély sem veszhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!