A vállalati filmfinanszírozás volt a téma az etyeki konferencián

FMH - Idén augusztus végéig összesen 3 milliárd forint támogatásban részesült a magyar filmipar a vállalati filmfinanszírozási struktúrán keresztül - hangzott el az etyeki Korda Stúdióban tartott első magyar filmfinanszírozási konferencián szerdán; a rendezvényről a szervező Concorde FilmAlap és az Ernst and Young tájékoztatta az MTI-t.

feol.hu

Közleményük szerint a hazai cégek ugyan már évek óta élhetnek a filmfinanszírozás után járó adóoptimalizációs lehetőséggel, a 16 százalékos hozamot biztosító eszköz még mindig egy kevésbé ismert megoldás a piacon.
A támogatási struktúra célja, hogy a vállalati szektor inspirálásával jelentős exportcikké fejlessze a hazai filmgyártást, amelynek infrastrukturális háttere már most világszínvonalú, köszönhetően az olyan létesítményeknek, mint az etyeki Korda Stúdió - szerepel a kommünikében.
Az egy napos konferenciát azzal a céllal rendezték, hogy bemutassák a döntéshozási folyamatot, a konstrukció által nyújtott adóoptimalizációs előnyöket, valamint a filmipar szempontjából is betekintést engedjenek a finanszírozási folyamatba.  
A szakmai napon a két szervező cég képviselői mellett több szakember, köztük Herendi Gábor producer, rendező, és Howard Ellis producer is beszélt a filmgyártás filmszakmai és pénzügyi oldaláról.
A filmtörvény 2003-as elfogadása óta a magyarországi vállalatok 19,4 milliárd forinttal segítették új filmek létrejöttét. A tavaly szigorított konstrukció keretében a cégek fizetendő társasági adójuk 70 százalékáig nyújthatnak filmtámogatást, ezt idén 16 százalékos, 2010-től már 19 százalékos hozammal írhatják le adóalapjukból - szerepel a közleményben.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!