Aláírásokkal lenne korlátozható a problémás vendéglátóegység nyitvatartása

Székesfehérvár - Ha a közgyűlés elfogadja, a környék lakóinak aláírása elegendő lesz egy-egy éjszaka is működő üzlet, presszó, diszkó nyitva tartásának korlátozására.

Házi Péter

A székesfehérvári képviselők sokadszor találkoznak azzal a rendelettervezettel, amely korlátozná a fehérvári üzletek, kocsmák, diszkók éjszakai nyitva tartását. Az első - lassan másfél évvel ezelőtti - elképzelés azonban mára megszelidült.
A többször tárgyalt és  eddig mindig elvetett rendelet nem vonatkozna a belvárosi üzletekre, szórakozóhelyekre,  a melegkonyhás egységekre és a hotelekre sem. A városi szolgáltatások bizottságának keddi ülésén igencsak megosztottak voltak a tagok azt illetően, mennyire legyen szigorú a csütörtökön a közgyűlés elé kerülő rendelettervezet.
Farkas László, a Palotaváros képviselője elmondta, a sűrűn lakott tömbházas területeken több helyen gondot okoznak az éjjel is nyitva tartó presszók, szórakozóhelyek. Pontosabban az onnan az utcára kitóduló, s ott nagyban hangoskodó fiatalok. A Palotavárosban a legnagyobb lakossági tiltakozást a képviselő elmondása szerint egy Balatoni és egy Bakony utcai vendéglátóhely váltja ki. Szerinte  ragaszkodni kellene az eredeti verzióhoz, miszerint a történelmi belvároson kívül minden ilyen egységre vonatkozzon az este tíz órai bezárási kötelezettség. S ahol a lakók írásban hozzájárulnak az adott egység éjszakai nyitva tarásához, ott ez alól kivételt lehetne tenni.
Hagymásy András, a bizottság tagja és Orosz István elnök szerint viszont nem szabad fűnyíróelven azokat a vállalkozásokat is büntetni, akik környezetében nincs probléma. Orosz hozzátette, a városban közel ötszáz vállalkozás lehet az ügyben érintett, de ezek közül évente kevesebb mint tíz ellen érkezik lakossági bejelentés. Ezért azt javasolták, szóljon arról a rendelet, hogy a jövőben a lakók háromnegyedének aláírása elegendő legyen egy-egy vendéglátóhely nyitva tartásának korlátozására. A bizottság végül ez utóbbi javaslat mellett tette le a voksát, a  döntést a csütörtöki közgyűlés hivatott meghozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!