Árvíz-belvíz - 13 megye 234 településén védekeznek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összesítése szerint pénteken 13 megye 234 településén védekeznek az árvíz illetve a belvíz ellen; eddig 52 embert kellett kitelepíteni.

MTI

Észak-Magyarországon 170 négyzetkilométernyi területet borít belvíz

Nem nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága Észak-Magyarországon; 170 négyzetkilométert borít víz - tájékoztatta a területileg illetékes vízügyi igazgatóság pénteken az MTI-t.Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mind a hét belvízvédelmi szakaszán - a Bodrogközben, a Taktaközben, a dél-borsodi és hevesi területeken - készültséget tart fenn, a laskó-csincsei belvízvédelmi szakaszon elsőfokú, míg a többi területen másodfokú a készültség - közölte Csont Csaba osztályvezető.
 A 19 szivattyútelep az elmúlt 24 órában 2,3 millió köbméter vizet emelt át a Tiszába, a Bodrogba és a Taktába.

A Rába és a Marcal mentén megszűnik a készültség

Megszűnik az elsőfokú belvízvédelmi készültség péntek este hat órától a Rába alsó belvízvédelmi szakaszán és a Marcal menti szakaszon. Feloldják és megszüntetik a másodfokú belvízvédelmi készültséget a Holt-Marcal részöblözetben. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleményben arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a Hanságban, a Rábca menti, Kapuvár-Hansági és a Fertő tó menti belvízvédelmi öblözetben továbbra is fenntartják a másodfokú készültséget. Az érintett területen két helyen mobilszivattyúk dolgoznak, s két szivattyútelep folyamatosan üzemel. 
A belvízzel elöntött területek nagysága a hét eleje óta 14 négyzetkilométerrel csökkent, jelenleg csaknem 132 négyzetkilométer.
A Dunán, a Rábán és a Marcalon lassú ütemben folytatódik az apadás.

Árvíz-belvíz  - 13 megye 234 településén védekeznek

A főigazgatóság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a védekezésben 1758 ember 339 szivattyúval és 74 munkagéppel vesz részt. A polgári védelmi szakértők koordinálásával tűzoltók, közmunkások, önkormányzati dolgozók, helyi önkéntesek, polgárőrök folyamatosan tisztítják az átereszeket, árkokat, továbbá szivattyúznak.
A belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, jelenleg 3161 négyzetkilométer, ebből 1700 négyzetkilométer a vetés-szántó.
December 16-án közlésük szerint a folyók fővédvonalain 1818 kilométer hosszon volt árvízvédelmi készültség, ez 100 kilométerrel kevesebb a keddi értékhez képest.
Harmadfokú árvízvédelmi készültség van 451 kilométer hosszon, a Lónyai-főcsatorna alsó szakaszán, a Tiszán Zalkod és Tiszafüred között, a Bodrogon, valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
Másodfokú készültség 802 kilométer hosszon van érvényben, a Tiszán Veresmart és Zalkod, valamint Tiszafüred és Doba között, a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön, és a Hármas-Körösön.
Elsőfokú a készültség 565 kilométernyi szakaszon, a Tiszán Záhony és Veresmart, valamint Doba és Szeged között, a Szamos felső szakaszán, a Zagyván, a Berettyó felső szakaszán, a Kettős-Körösön, valamint a Kis-Balatonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!