Ásványvizes palackból osztogatták a partidrogot - előzetesben a két fiatal

FMH - A dunaújvárosi nyomozócsoport a hétvégén elfogta azt a két mezőfalvi fiatalt, akiket a múlt hétvégén az egyik dunaújvárosi szórakozóhelyen történt mérgezésekkel gyanúsítanak. A bíróság a mai napon mindkettőjüket előzetes letartóztatásba helyezte.

feol.hu

A dunaújvárosi Bakafogdában, illetve 2222 nevű szórakozóhelyen július 25-én, szombat hajnalban hat fiatal rosszul lett. Négyet a mentők szállítottak mérgezéses tünetekkel a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba, míg ketten saját lábukon mentek be. A 23 és 29 év közötti fiatalok közül ketten olyan súlyos állapotban voltak, hogy intubált, művi lélegeztetett állapotban kerültek intenzív osztályra. A fiatalok szervezetében a mérgezéses tüneteket okozó szer azonban olyan gyorsan lebomlott, hogy négy személy már másnap reggel, míg a két intenzív osztályon elhelyezett személy vasárnap kora délután elhagyhatta a kórházat.
 
A dunaújvárosi rendőrkapitány nyomozócsoportot hozott létre az ügy kivizsgálására.
A szórakozóhelyre érkező mentősök, illetve a kórházban a fiatalok kezelését végző orvosok elsődleges véleménye alapján felmerült a kábítószer-túladagolás, illetve egy „GINA” nevű parti-drog használatának lehetősége.
A rosszul lett öt férfi és egy nő vér-, illetve vizeletmintáját orvosszakértőhöz küldték meg.
Az előzetes orvosszakértői vélemény szerint a fiatalok szervezetébe egy olyan szabad kereskedelmi forgalomban kapható oldószer került, amely hatóanyaga Gamma-butirolakton, mely nem minősül kábítószernek, azonban a szervezetbe jutva, a bomlás során GHB (gamma-hidroxi-butirát) formává alakul. Ami viszont már szerepel a kábítószerek tiltó listáján.      
 
A szórakozóhelyen a szert bevett fiatalok – akik közül többen kerültek már kábítószer-fogyasztással kapcsolatba - és a társaságukban lévő személyek kihallgatása, valamint a széleskörű adatgyűjtés után a nyomozócsoportnak sikerült rekonstruálni a szombat este történteket, és egy héten belül beazonosítani az elkövetőket.
 
Kiderült, hogy egy nagyvenyimi férfi volt az, aki ezt a szert kb. egy évvel ezelőtt saját használatra szerezte be, és alkalmanként fogyasztotta, valamint adott belőle barátainak is. A július 24-ei pénteken is magával vitt a szerből egy fél literes ásványvizes palackban, és egy dunaújvárosi sörözőben azt társaival együtt italukba öntve, fogyasztotta. A szer túladagolása miatt azonban rosszul lett. A társaságában lévő két mezőfalvi fiatal – akik közül az egyik szintén fogyasztott a „bódítóból”, de nem lett tőle rosszul - kocsijába tették az eszméletlen férfit, majd ellopták tőle készpénzét, valamint a bódító szert tartalmazó palackot, aztán azzal mentek be a Dunafittben lévő két szórakozóhelyre, és töltöttek belőle a hat fiatal poharába.   
 
A nyomozók a szerves oldószer eredeti tulajdonosát felkutatták, kihallgatták és házkutatást tartottak nála. Lakásán lefoglaltak több fél literes ásványvizes palackot, benne szúrós szagú anyagmaradvánnyal. Ezek szakértői vizsgálata jelenleg folyamatban van.
 
A Dunafittben a szert osztogató két személyt a dunaújvárosi rendőrök szombaton fogták el. A 24 éves B.A-t és a 17 éves fiatalakorú M.J-t lopással, két rendbeli életveszélyt okozó testi sértéssel, valamint négy rendbeli súlyos testi sértéssel gyanúsítják. A mezőfalvai B.A. korábban már volt büntetve testi sértés és garázdaság elkövetése miatt, míg fiatalkorú társa büntetlen előéletű.
A hétvégén bűnügyi őrizetbe vett két személyt a bíróság a mai napon előzetes letartóztatásba helyezte - közölte Németh-Kész Mónika rendőrségi szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!