Autó lóg a kerítésen! Egy terepjáró részeg sofőrje durrantott bele...

Székesfehérvár - A szomszéd kerítése és a lámpaoszlop között találta meg autóját karácsony másnapjának hajnalán egy Sajó utcai lakó. Egy terepjáró részeg sofőrje durrantott bele...

Házi Péter

Igen rossz karácsonyi "ajándékot" kapott a Sajó utcában lakó Hegedűs Angelika: az ünnep másnapjának hajnalán, olyan fél öt tájban egy óriási csattanásra ébredt. Kiment a ház elé, s nem hitte el, amit látott: az autója a villanyoszlop és a szomszéd kerítése között lógott összetörve.
- Azonnal hívtam a rendőröket, akik gyorsan kiértek, helyszíneltek, sőt, néhány száz méterrel arrébb elkapták a tettest is, aki egy fehér terepjáróval durrantott bele az autómba, s állítólag részeg volt, amit el is ismert - idézi fel a történteket Angelika, aki hétfőn azonnal elment a rendőrségre, hogy megtudja a károkozó nevét és az autó rendszámát, hogy elkezdhesse intézni a nagy valószínűséggel totálkárosra tört autó kártérítését.
R. Szabó Ágnes, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense lapunk kérdésére elmondta, ilyen esetekben a vétlen fél a rendőrségtől írásban, faxon kérheti, hogy adják ki a balesetben részes másik fél adatait a kárügyintézés mihamarabbi megkezdése érdekében, ám a rendes, írásos  folyamata ennek nagyjából két hét lenne. Addíg természetesen nem kell a kerítésen lógva hagyni az autót, hiszen a rendőrök lefotózták azt. Angelika szerdán meg is kapta  a vétkes autós adatait, ám, mint kiderült, a kocsi tulajdonosa október  óta nem fizette a kötelező biztosítást, azaz így nincs esélye arra, hogy a vétkes fél biztosítója fizetné ki az ő kárát.


- Ez a kocsi nekem munkaeszközöm volt!  Mit csináljak most? - tette fel kétségbeesetten a  kérdést a vétlen fél.
- Sajnos egyre több ilyen esettel találkozunk, egyre többen nem fizetik a kötelezőt. Ilyen esetben a Magyar Biztosítók Szövetéségéhez (MABISZ) kell fordulni a kár rendezése érdekében, ugyanis a hazai  biztosítók kötelesek egy alapba fizetni bevételük bizonyos százalékát, hogy abból lehessen az ilyen károkat megtéríteni a vétlen félnek - mondta lapunknak Vinkelman István, a Biztosítási Szaktanácsadó Kft. ügyvezetője. Mint a kárszakértő hozzátette, a vétlen fél biztosítója nem mindig hajlandó a kárfelmérésére, ilyenkor kell egy független kárszakértőt megkeresni, aki elkészíti és a MABISZ számára megküldi a kár nagyságát, hogy a kárt rendezni lehessen. Vinkelman István hozzátette, a vétkes, kötelezővel nem rendelkező autóstól a MABISZ ezután behajtja a kifizetett összeget, sőt a saját ügyintézési díját is ráteszi, ráadásul a kötelező díját is ki kell fizetnie visszamenőleg.
A kocsi javításának idejére bérautót is igénybe vehetünk, ám  mint a kárszakértő elmondta  a legtöbb biztosító elméleti, optimális javítási időt kalkulál ki, s csak erre az időintervallumra hajlandó fizetni a bérelt autó díját, ráadásul abból levonja a gurulóköltséget - mert a saját autónk ilyenkor nem kopik  -, s így a bérleti díj nagyjából nyolcvan százalékát kapja csek meg az autó tulajdonosa, a többit saját zsebből kell állnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!