Az ablakon át tört be a víz a lakásba - árvízhelyzet Fejérben (folyamatosan frissítve)

FMH - Sok jót nem várhatunk az időjárástól és a nagy mennyiségű eső miatt megáradt patakoktól, felduzzadt tavaktól hétfőn. A móri kistérségben és a megye több más településén is áradás veszélyeztet. Igaron több családot ki kellett telepíteni.

Kovalcsik Katalin

Húsz embert, tizenkét családot kellett éjszakára elmenekíteni otthonukból  az Igarhoz tartozó Igar-Vám településrészeken. Közülük két család töltötte az éjszakát a falu közösségi házában, a katasztrófavédők vittek ágyakat, a vállalkozók kenyeret adtak,  teát főztek. A vámi Kossuth Lajos utcában  szinte percről percre emelkedett a  lezúdúló víz szintje,  olyannyira, hogy több  házat  elöntött. Kiss Andráséknál a két utcára néző ablakon ömlött be a sáros víz, de a ház mögötti domboldalról is kaptak özönvizet, két felől érkezett a sár, a víz, amit még hétfőn délelőtt is lapáttal, vödrökkel  hordtak ki a házból.  A fiatalabb Kiss András csupa  sár, testvérével, a családtagokkal dolgoztak. A mama fekvőbeteg, őt menekítették ki először a  házból, vitték át az egyik közeli rokonhoz.

- Vasárnap délután beszéltem az alpolgármesterünkkel,   simán folyt  a víz  - mondta   Bognár János polgármester.  - Húsz perc múlva visszahívott,  mintha cunami lenne, úgy jön a víz, hömpölyög, mondta. Húsz percen belül minden megtelt vízzel.  A mezőszilasi  és az igari határ 1500 hektáráról folyt ide a víz. Az ablakon ömlött be Kissékhez,  így szerintem több mint két méter magas lehetett a vízállás. Munkagépet kellett kérnünk, mert a híd alatt elzárta valami  a víz  útját, nem tudott lefolyni. Kisséknek tejesen ki kell költözniük, hívunk egy statikust, hogy felmérje a  ház állapotát. Az a repedés, amit innen is látni, mostani, de bent is jól látszik, hogy körülbelül 20 centit süllyedt a ház, a  padozat is megszállt. Ezen a   házon van biztosítás, a jegyző intézi a biztosítónál, hogy mielőbb kijöjjenek. Felvételeket készítettünk, hivatalosan dokumentáltuk a történéseket.  A szomszédban a derítő megtelt, kiöntött, a  tisztiorvosi szolgálat  munkatársai a helyszínen vannak, hepatitis ellen oltják azokat, akik kérik. Mindhárom településrészen vannak gondjaink, az igari  szőlőhegyen rengeteg hordalék került az útra, körülbelül 300-400 köbméterre tehető, amit el kell takarítani. A vízelvezetők mindenütt megteltek, a következő esőzésnél fogalmunk nincs, hová fog elfolyni a víz és mit visz  magával. Annyit tudunk tenni, hogy kétoldalra kitoljuk az iszapot és valahogy közlekedünk. Ha nem kapunk hamarosan anyagi segítséget,  speciális gépeket, akkor ez az állapot mindaddig fennmarad, amíg az iszap meg nem szilárdul és kézi erővel ki nem tudjuk dobálni az árkokból. A vis maior- ra beadjuk a károkat, de az a baj, hogy harminc napos átfutási kidők vannak, amit az itt élők megszenvednek. Ha lesz még nagyobb eső, itt mindenki újra  költözni lesz kénytelen.
- Az emberek Igaron a nullából, a segélyből, a nyugdíjból élnek,  a   helybeliek legfőbb munkaadója az önkormányzat, még az a szerencse, hogy a  közmunkaprogramban benne vagyunk, 90 napos forgási időben 30-30 embernek tudunk munkát adni. Az ár hétfő reggel öt óra tájban  levonult, mindenki visszaköltözhetett a házába, kivéve Kisséket.
A közhasznúkat, a rendelkezésre állási támogatásban részesülőket a polgármester mozgósította, ők merték az iszapot, szivattyúzták a mélygarázsokból, az alagsorból   a vizet.

Amint azt vasárnap este megírtuk, a heves esőzés nyomán a móri kistérségben, különösen a móri halastavaknál kritikus helyzet állt elő. A tórendszer vize legutóbb május 16-án veszélyeztette Bodajkot és Fehérvárcsurgót is, mivel gátszakadás történt.

Hitelesebbnek tekinthető mérés szerint húsz perc leforgása alatt 36 milliméternyi csapadék zúdult vasárnap este Pusztavámra - tájékoztatta lapunkat Merkatz László polgármester. A víz több udvart elárasztott, és egy helyütt a lakásba is befolyt. Furcsán hangzik, de több utcában is homokzsákokkal gátolták meg, hogy a csapadék nagyobb károkat okozzon.
Bakonycsernyén  a változatosság kedvéért  vasárnap este a Súri-víz  lépett ki  a medréből.  - Az ár három ingatlant veszélyeztetett a Bercsényi utcában, de az önkéntes segítőknek köszönhetően sikerült elkerülni a lakók kiköltöztetését  - számolt be lapunknak Turi Balázs polgármester.  Csapást csapás ér a faluban: alig verték vissza a megáradt patak támadását, amikor  a vízvezetékben felakadt,   méretes uszadékfa  eltörte a nyomócsövet: az ivóvizet ezért hétfő reggel  lajtoskocsin vitték az utcába. A falu szélén álló Müller-tanyánál   az állatok védelmében  vasárnap este megerősítették a töltést: Fenyves Péter, a móri kistérség védelmi bizottságának vezetője és Turi Balázs  is rakták a homokzsákot.

 Bakonycsernye önkomrányzati képviselőtestülete hétfői ülésén egyébként úgy döntött:  vízügyes szakembert kérnek fel annak lajtromozására,  mi mindent  lehetne tenni rövid, illetve hosszabb távon annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a kiöntések, illetve a sárlavinák, amelyből - ha jól számoljuk - immár a negyedik zúdult az idei tavaszon a településre. A faluba kedden érkezik az úgynevezett partfalbizottság, amely a község öt pontján keletkezett csúszást, suhadást vizsgálja meg. A partfalaknak, amelyek még május derekán csúsztak meg, értelemszerűen nem használtak az újabb heves zivatarok.

Aggodó telefont kaptunk Bodajkról, miszerint a móri halastavak túlfolyójaként működő Móri víz szintje hétfő reggelre veszélyesen megemelkedett. A vízfolyás  egy átszakadt gát miatt  május 16-án  két lakóházat is elárasztásal fenyegetett, és tönkretette a bodajki vasútállomásra vezető közút hídját. A regionális vízügyi igazgatóság illetékes munkatársa, Kaszab Gábot hétfőn terepszemlét tartott a több százezer köbméter vizet raktározó, völgyzáró gátak révén létrehozott móri halastavaknál. - A nyolc közül megvizsgált négy tó esetében  előfordulnak  gondok az árapasztókkal, és nem éppen a legállékonyabb némelyik gát  -  számolt be tapasztalatairóaz FMH-nak a szakember, aki szerint 24 órás figyelőszolgálatra van szükség a magántulajdonban levő, többek által bérelt halastavaknál. Rövid távra megoldást a vízszint ütemes apasztása jelentene, amely - ha nem esik nagy mennyiségű eső - magától is megtörténik. Kaszab Gábor véleménye szerint a hosszabb távra is megnyugtató megoldást a gátak szakszerű rekonstrukciója jelentené.
A regionális zöldhatóság, a vízügyi felügyelőség  csütörtökre egyébként hatósági egyeztetést hívott össze a móri halastavak ügyében - tudtuk meg Csonki Istvántól, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől, aki elmondta:  ezen az igazgatóság kezdeményezni fogja, hogy soron kívül lehessen a mórihoz hasonló, potenciális veszélyforrást jelentő halastavakat, tározókat ellenőrzés alá vonni.

Rendkívüli mennyiségű eső várható ismét

Piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a közeledő vihar miatt Észak- és Közép-Magyarországon, valamint a dél- és közép-dunántúli régióban hétfő éjfélig - derült ki a szervezet honlapján közölt előrejelzésből.
Ezeken a területeken rendkívül nagy esőzés várható. Az északi országrészben, valamint a déli- és közép-dunántúli régióban a heves zivatarokat jégeső és erős szél kísérheti.

Emellett a Nyugat-Dunántúlra és a Dél-Alföldre narancssárga riasztást adtak ki, ahol szintén nagymennyiségű eső és viharos szél várható. Az észak-alföldi régióban citromsárga riasztás van érvényben.
Csonka Tamás, a szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy kedden is hasonló időjárás várható, mivel a ciklon megreked a közép-európai régióban.
(MTI)

Veszélytérkép, további részletek ide kattintva!

Milliárdos károk az utakon

Csaknem kétmilliárd forintos az árvíz miatti kár a hazai közúthálózaton. Az elmúlt hetek áradásaiban mintegy 140 útszakasz került hosszabb-rövidebb időre víz alá, melyek közül még mindig vannak járhatatlan útvonalak - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit zrt. közleményében hétfőn az MTI-t.
Számos útszakaszon várhatóan több száz méteren kell teljes burkolatcserét elvégezni, ami több tízmillió forintos költséget jelent esetenként, de a kárfelmérés jelenleg is tart. A viharos szél jelzőtáblákat, jelzőberendezéseket és úttartozékokat rongált meg, és a kidőlt fákat, letört ágakat is el kell távolítani az utak széléről. 
Volt olyan nap, amikor száz útszakasz került a víz fogságába, a közútkezelő szakemberei pedig mintegy ezer káresetet regisztráltak. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerint az előzetes becsléseknél sajnos jóval nagyobbnak tűnik a kár. A kisebb úthibákat a szakembereik folyamatosan javítják, de rengeteg olyan kár is keletkezett, amelynek a helyreállítására közbeszerzést kell kiírniuk. 
A vállalat közleménye szerint a legtöbb kár eddig az észak-magyarországi és a dél-dunántúli úthálózaton keletkezett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye halmozottan hátrányos helyzetben van: a mostani elöntésekig is itt regisztrálták az elemi károk zömét. A heves esőzések jelentős károkat okoztak Baranya, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyében is.

Emellett a Nyugat-Dunántúlra és a Dél-Alföldre narancssárga riasztást adtak ki, ahol szintén nagymennyiségű eső és viharos szél várható. Az észak-alföldi régióban citromsárga riasztás van érvényben.
Csonka Tamás, a szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy kedden is hasonló időjárás várható, mivel a ciklon megreked a közép-európai régióban.
(MTI)

Veszélytérkép, további részletek ide kattintva!

Milliárdos károk az utakon

Csaknem kétmilliárd forintos az árvíz miatti kár a hazai közúthálózaton. Az elmúlt hetek áradásaiban mintegy 140 útszakasz került hosszabb-rövidebb időre víz alá, melyek közül még mindig vannak járhatatlan útvonalak - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit zrt. közleményében hétfőn az MTI-t.
Számos útszakaszon várhatóan több száz méteren kell teljes burkolatcserét elvégezni, ami több tízmillió forintos költséget jelent esetenként, de a kárfelmérés jelenleg is tart. A viharos szél jelzőtáblákat, jelzőberendezéseket és úttartozékokat rongált meg, és a kidőlt fákat, letört ágakat is el kell távolítani az utak széléről. 
Volt olyan nap, amikor száz útszakasz került a víz fogságába, a közútkezelő szakemberei pedig mintegy ezer káresetet regisztráltak. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerint az előzetes becsléseknél sajnos jóval nagyobbnak tűnik a kár. A kisebb úthibákat a szakembereik folyamatosan javítják, de rengeteg olyan kár is keletkezett, amelynek a helyreállítására közbeszerzést kell kiírniuk. 
A vállalat közleménye szerint a legtöbb kár eddig az észak-magyarországi és a dél-dunántúli úthálózaton keletkezett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye halmozottan hátrányos helyzetben van: a mostani elöntésekig is itt regisztrálták az elemi károk zömét. A heves esőzések jelentős károkat okoztak Baranya, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!