Balesetben meghalt két magyar katona Afganisztánban

A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította azt a két magyar katonát, aki az afganisztáni Baglán tartományban halt meg kedden magyar idő szerint délelőtt 10 óra 15 perckor. Az egyik áldozat a Fejér megyei.

MTI

Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden bejelentette: a baleset következtében egy katona válságos állapotban került kórházba, egy társuk súlyos, de nem életveszélyes, kettő társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, melynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint a besnyői Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került a Mazari-Sarif városának katonai kórházába.


A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint és az eddigi ismeretek alapján nem harci cselekmény vagy terrortámadás, hanem közlekedési baleset történt. A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba hősi halottá nyilvánította. A honvédelmi tárca vezetője megalakította a kegyeleti bizottságot, amely a holttestek hazaszállításáról és temetéséről később dönt.


A honvédelmi miniszter egyelőre nem tudta megmondani, hogy a sérülteket mikor szállíthatják Magyarországra, ez az állapotuktól függ. Hende Csaba magyar idő szerint kedden délután videokonferencián tájékozódott az Afganisztánban szolgáló magyar katonák állapotáról. A Magyar Honvédség az elhunyt és sebesült katonák hozzátartozóit tájékoztatta a történtekről. A honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak. Hende Csaba a balesetről tájékoztatta a magyar köztársasági elnököt, a miniszterelnököt az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőit.  
A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint az Afganisztánban szolgáló katonai sofőrök megfelelő kiképzést kaptak a legbiztonságosabbnak tartott amerikai páncélozott járművek vezetésére.

 

OLDALTÖRÉS: Fn.hu: borulékony harckocsiban haltak meg a magyar katonák

 

 

 

Fn.hu: borulékony harckocsiban haltak meg a magyar katonák

 

 

OLDALTÖRÉS: Azt MRAP MaxxPro páncélozott szállítójárműről

 

 

 

Azt MRAP MaxxPro páncélozott szállítójárműről

Házi készítésű pokolgépek és rajtaütések ellen, az iraki hadszíntérre kifejlesztett MRAP MaxxPro páncélozott szállítójárműben utaztak a közlekedési balesetet szenvedett magyar katonák az afganisztáni Baglán tartományban. A járművet az amerikai Navistar Defense és az izraeli Plasan Sasa cég fejlesztette ki, utóbbi a páncélzat tervezője és gyártója. A 6-10 fő szállítására alkalmas, 2,5 méter széles, 3 méter magas és 6,5 méter hosszú jármű gyártását 2007-ben kezdték meg.
A 17 tonna súlyú, 8,7 literes, 330 lóerős motorral felszerelt járművet az amerikai fegyveres erőkön kívül a lengyel, a görög és a magyar hadsereg egységei használják Irakban és Afganisztánban.
Az M-RAP MaxxPro fő jellemzője, hogy hasa V-alakú, képes az alatta felrobbanó akna vagy pokolgép hatását mérsékelni, így viszonylag nagyobb a túlélési képessége, a magyar honvédség is ezért szerezte be.
A lövegtoronnyal ellátott, kéttengelyes járművet úgy tervezték meg, hogy javítása a lehető legkönnyebben és leggyorsabban elvégezhető legyen; a páncélozott járműtest darabjait nem hegesztették, hanem csavarokkal rögzítették egymáshoz. Úgy tervezték, hogy utasait megvédje tüzérségi támadással szemben, ezenkívül atom-, biológiai, vegyi fegyverekkel szemben is védelmet nyújtson.
Közúti balesetben meghalt két magyar katona, négy pedig megsérült kedd délelőtt Afganisztánban - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel. A tartományi újjáépítési csoport (PRT) egyik gépjárműve Baglán tartományban felborult. Az M-RAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott járműben hatan utaztak, egy katona a helyszínen, egy a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.
A magyar katonák a Honvédelmi Minisztérium korábbi közlése szerint idén januárban tesztelték az MRAP MaxxPro páncélozott szállító járműveket a Khilagay-bázis melletti lőtéren. A tárca arról írt, hogy az MRAP több tekintetben is különbözik a magyar katonák által korábban használt járművektől; a házi gyártmányú pokolgépek ellen speciálisan kialakított felépítmény, a fokozott páncélvédettség nagyobb biztonságot nyújt a feladatok biztonságosabb végrehajtásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!